Prvá veľká zahraničná cesta nového indického premiéra Módího viedla do Japonska

NETKY.SK • 31 August 2014, 08:38 • 2 min
Prvá veľká zahraničná cesta nového indického premiéra Módího viedla do Japonska

TOKIO - Indický premiér Naréndra Módí dnes pricestoval do Japonska na svoju prvú veľkú zahraničnú návštevu od drvivého volebného víťazstva v máji. Podľa agentúry Reuters sa Módí a japonský premiér Šinzó Abe vzájomne obdivujú.

slovakia

left justify in out

Uviedla, že Módí je jedným z iba troch ľudí, ktorých Abe sleduje na Twitteri, zatiaľ čo indický premiér obdivuje národnostnú politiku svojho japonského kolegu.
      

V sobotu, pred odchodom na päťdňovú návštevu Japonska, Módí povedal, že chce preskúmať možnosti spolupráce, predovšetkým v oblasti výroby, infraštruktúry a energetiky.
      

Indický premiér má pred sebou mesiac intenzívnej diplomacie: prijme na návšteve čínskeho prezident Si Ťin-pchinga a potom sa sám stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom vo Washingtone.
     

V Japonsku bude lobovať za to, aby Abe podporil vzájomný pakt o jadrovej spolupráci. Japonsko však chce od Indie, ktorá nepodpísala Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT), jasné záruky týkajúce sa jadrových skúšok a inšpekcií, aby bolo možné preveriť, či nepoužíva jadro na výrobu bômb.
      

Módí japonským reportérom povedal, že povesť Indie vo veci nešírenia jadrových zbraní je bezchybná. A dodal, že India bude dodržiavať "jednostranné a dobrovoľné" moratórium na testy výbušných jadrových zbraní, informovala agentúra Reuters.
      

Premiéri Indie a Japonska budú hovoriť aj o návrhu na pravidelné rokovania svojich ministrov obrany a zahraničia, keďže zdieľajú obavy z čoraz priebojnejšej Číny, dodal Reuters.
      

India je tretia najväčšia ekonomika Ázie po Číne a Japonsku a potrebuje zrýchliť rast ekonomiky, aby mohla vytvárať pracovné príležitosti  - každý mesiac sa pracovná sila rozrastá o milión mladých ľudí. Módí má tiež záujem o japonské investície v ambicióznom priemyselnom "koridore", ktorý by chcel vybudovať medzi Naí Dillí a Bombajom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies