Prvá premiéra roka v SND o hraniciach vedy a etiky

NETKY.SK • 31 December 2018, 16:05 • 2 min
Prvá premiéra roka v SND o hraniciach vedy a etiky

BRATISLAVA - Hranice vedy a etiky, ale aj našich vlastných emócií skúma prvá premiéra Slovenského národného divadla v roku 2019. Inscenácia drámy Vedľajšie účinky od oceňovanej britskej autorky Lucy Prebblovej, ktorá získala vo Veľkej Británii v roku 2012 Cenu kritikov za najlepšiu hru (The Critics' Circle Award for Best Play), má na scéne Činohry Slovenského národného divadla (SND) predpremiéru 25. januára o 19:00.

slovakia

left justify in out

Divákom ju činohra prinesie v Štúdiu v novom sídle SND na Pribinovej ulici v Bratislave. Premiéry novinky sú na programe 26. a 27. januára.

Inscenácia Vedľajšie účinky v réžii Aleny Lelkovej predstaví publiku Tristana (Roman Poláčik) a Connie (Monika Potokárová), dvoch živelných dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodnú zapojiť sa do lekárskeho experimentu skúmajúceho účinok nových antidepresív. Vzťah medzi nimi sa rodí rovnako intenzívne ako intenzívne sa zväčšujú dávky liekov. Obaja prekračujú pravidlá nemocnice a aj svoje osobné hranice. Zdá sa jej, že lekárska etika prekročila medze.

 

Nadriadený lekár Tobby (Richard Stanke) však považuje takéto citové vzplanutie za úspešný vedľajší produkt nového lieku. Zároveň vedúca lekárka celého projektu Dr. Jamesová (Diana Mórová) sama zažíva problém s depresiou a prechádza krízou, avizuje novinku SND.

Zaujímavé tituly sľubuje program SND aj v ďalších mesiacoch roka 2019. Hneď na úvod februára je v pláne svetová premiéra adaptácie medzinárodne oceňovaného filmu (Zlatá palma v Cannes) podľa scenára režiséra Rubena Ostlunda Štvorec. V réžii Mariána Amslera diváci v hlavnej úlohe uvidia Alexandra Bártu a v ďalších rolách Dominiku Kavaschovú, Janu Oľhovú, Daniela Fischera a iných. Predpremiéra sa uskutoční 1. februára a premiéry sú plánované 2. a 3. februára. Opera SND 7. februára pozýva všetkých na Galakoncert pre život. Známe operné árie si na ňom publikum vypočuje v podaní Ľubice Vargicovej, Evy Hornyákovej, Moniky Fabianovej, Miroslava Dvorského, Daniela Čapkoviča a Petra Mikuláša. Výťažok z koncertu pôjde na charitatívne účely.

Balet SND spolu s medzinárodným tímom tvorcov pripravuje v marci svetovú premiéru baletu Tulák Chaplin. Nové pôvodné dielo o legende čiernobieleho plátna a jednej z najvýznamnejších umeleckých osobností 20. storočia o Charliem Chaplinovi uvedie inscenačný tím v zložení Daniel de Andrade (libreto, choreografia a réžia), Carl Davis (hudba a hudobné naštudovanie) a Mark Bailey (scéna a kostýmy). Koncom marca sa publikum Činohry SND môže tešiť na poetickú grotesku známeho izraelského spisovateľ Hanocha Levina Pohreb alebo svadba - čo skôr? v réžii Ondreja Spišáka. Do programu zaradili i ďalšiu činohernú novinku Ruské denníky v réžii Romana Poláka. Viac podrobností o ďalšom programe SND možno nájsť na webstránke divadla https://www.snd.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies