Protiofenzíva Ukrajiny zatiaľ nesplnila očakávania. Prečo je pokrok zatiaľ tak pomalý?

NETKY.SK • 4 Júl 2023, 13:30 • 2 min
Protiofenzíva Ukrajiny zatiaľ nesplnila očakávania.  Prečo je pokrok zatiaľ tak pomalý?

KYJEV - Aj napriek tomu, že ukrajinská protiofenzíva už trvá nejaká čas, tak zatiaľ nevykazuje nejaké badateľnejšie úspechy či územné zisky. Môže zato aj rozsiahlosť zamínovaného územia na juhu Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Mínové polia na juhu Ukrajiny sú tak husto rozmiestnené, že jednotky, ktoré sa snažia túto oblasť oslobodiť, môžu postupovať iba „strom po strome“, povedal nemenovaný vojak zapojený do protiofenzívy na juhu. Povedal, že za celé roky svojej služby ešte nikdy nikde nevidel toľko mín. Avšak sa tiež domnieva, že akcie jednotky, v ktorej slúži boli „celkom úspešné a účinné". Zatiaľ čo on a iní ukrajinskí vojaci prechádzali ťažobnými oblasťami a stretávali sa s ťažko opevnenou obranou a leteckými útokmi, väčšina sveta si myslí, že sa pohybujú dosť pomaly.

 

Západní spojenci Ukrajiny sú nervózni z faktu, že pokrok dlho očakávanej Kyjevskej protiofenzívy sa meria len v metroch, a nie v kilometroch. Spojenci Kyjevu si dobre uvedomujú, že Ukrajina nedokáže poraziť Rusko bez ich pomoci. Pomalšie, ako sa očakávalo, tempo protiofenzívy však znamená, že ich podpora by mohla byť stále neudržateľnejšia, ak konflikt pretrvá.

Mnohé krajiny, ktoré podporujú vojnové úsilie Ukrajiny, bojujú s vysokou infláciou, rastúcimi úrokovými mierami a pomalým rastom ekonomík. Ich predstavitelia – niektorí z nich čelia voľbám v nasledujúcom roku a pol – potrebujú odôvodniť množstvo obrovských zdrojov, ktoré vložili na podpory Ukrajiny, keď sa ich vlastní voliči rozhodujú či ich budú ďalej voliť. No a to môže byť ťažké, ak nebude veľa úspechov na bojisku.

 

Zatiaľ sa však zdá, že podpora je nemenná. Viacerí ukrajinskí a západní predstavitelia priznali, že protiofenzíva zatiaľ nepriniesla veľký pokrok – väčšina však rýchlo dodala, že pomalý postup bol oprávnený. Frontové línie na južnej a východnej Ukrajine sa za posledné mesiace príliš nepohli, čo dáva ruským jednotkám dostatok času na budovanie zákopov a prípravu na odrazenie protiofenzívy.

 

Podľa hodnotenia Washingtonského ústavu pre výskum vojny (ISW) sú niektoré z najstrategickejších častí frontovej línie chránené viacerými obrannými líniami, čo Ukrajincom veľmi sťažuje prelomenie. Predseda generálneho štábu Spojených štátov Mark Milley povedal, že tempo nie je prekvapujúce, keďže mnohí ukrajinskí vojaci bojovali „o svoj život." „Poskytujeme im čo najviac ľudskej pomoci, ale nakoniec sú to ukrajinskí vojaci, čo útočia cez minové polia do zákopov,“ povedal.

 

„Áno, samozrejme, ide to trochu pomaly, ale to je súčasťou povahy vojny,“ povedal Milley na tlačovej konferencii v piatok. Milley tiež zdôraznil, že zatiaľ čo Ukrajinci pomaly postupovali vpred. „(ofenzíva) postupuje stabilne, úmyselne, prechádza si svojou cestou cez veľmi zložité mínové polia … viete, 500 metrov denne, 1000 metrov denne, 2000 metrov denne, a podobné veci,“ povedal.

Kým si ukrajinské sily prechádzajú smrtiacimi mínovými poliami na zemi, stále im chýba nadradenosť vzduchu a sú pod častými útokmi zhora. Hlavný seržant 47. ukrajinskej brigády, ktorý sa podieľa na bojoch na juhu, povedal, že je jasné, že ruské sily sa na tento moment pripravujú už mesiace. „Vedeli, že hlavný útok sa uskutoční v tejto oblasti, tak sa dôkladne pripravili. Majú tu delostrelectvo a letectvo a aj stíhačky a vrtuľníky pravidelne pracujú,“ povedal. Taktiež dodal, že boje v tejto oblasti boli porovnateľné s tým, „ako to bolo v Bachmute počas tamojších najväčších bojov".

 

„Hlavné udalosti sú ešte len pred nami“

 

Ukrajinskí úradníci opakovane hovorili, že zatiaľ čo protiofenzíva prebieha, najdôležitejšie kroky ešte čakajú na ten správny moment. Zástupkyňa ministra obrany Hanna Maliar minulý mesiac povedala, že Ukrajina zadržiava niektoré zo svojich rezerv a že „hlavný útok“ je stále pred nimi.

 

ISW tiež uviedla, že informácie o situácii pozdĺž prvej línie, ktoré zverejnili ruskí vojenskí blogeri, naznačujú, že „ukrajinské sily sa v súčasnosti nesnažia o rozsiahle operácie, ktoré by viedli k rýchlemu územnému pokroku."

 

Namiesto toho sa zdá, že ukrajinská armáda uskutočňuje menšie útoky rôznymi smermi pozdĺž takmer 1000 kilometrov dlhej frontovej línie, pričom sa snaží vyčerpať ruské rezervy predtým, ako začne výrazne tlačiť.

Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj medzitým povedal, že chce postupovať strategicky, pokiaľ ide o to, kam sa posielajú jednotky. „Každý meter, každý kilometer stojí životy,“ povedal. „Môžete urobiť niečo veľmi rýchlo, ale pole je kompletne zamínované. Ľudia sú náš poklad. Preto sme veľmi opatrní.“

 

Zelenskyj v pondelok priznal, že posledný týždeň bol pre vojakov na fronte veľmi ťažký. „Ale robíme pokrok. Postupujeme dopredu, krok za krokom!“ Povedal vo vyhlásení.



Milley naliehal na pozorovateľov, aby zostali trpezliví, a povedal, že očakáva, že protiofenzíva bude trvať zhruba 10 týždňov.


“Povedal som, že to bude trvať šesť, osem, desať týždňov. Bude to veľmi ťažké. Bude to veľmi dlhé a bude to veľmi, veľmi krvavé. A nikto by si o tom nemal robiť žiadne ilúzie,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
CNN, Kyiv Independent / Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies