Aby ženy zarobili ročne rovnako ako muži, museli by pracovať o dva mesiace dlhšie

NETKY.SK • 26 Február 2024, 09:21 • 2 min
Aby ženy zarobili ročne rovnako ako muži, museli by pracovať o dva mesiace dlhšie

Kým muž zarobí jedno euro, žena 82 centov. Slovensko patrí v Európe ku krajinám s najväčšími platovými nerovnosťami. Aby ženy zarobili ročne rovnako ako muži, museli by pracovať o dva mesiace dlhšie. Združenie Akčné ženy podpísalo iniciatívu, ktorá by tieto rozdiely mala zmeniť.

slovakia

left justify in out

Cieľom iniciatívy Equal Pay je odstránenie platovej nerovnosti na Slovensku. Podporili ju nielen ženské organizácie, ale aj veľvyslanci Španielska, Holandska či Spojených štátov amerických.

„Toto je skvelá iniciatíva. Myslím, že sa môžeme všetci zhodnúť, že rovnaká práca, rovnaká pláca je niečo, čo by sme mali podporiť všetci,“ skonštatoval veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana.

„Napriek tomu, že vidíme pozitívne trendy, a teda vidíme rast, tak myslím si, že je potrebné v tejto aktivite robiť stále viac,“ hovorí výkonná riaditeľka Americkej obchodnej komory Martina Slabejová.

„Čím viac korporácií, čím viac jednotlivcov sa zapojí do takejto iniciatívy, tým skôr sa dostaneme na tú rovnosť v odmeňovaní v rámci celej spoločnosti,“ upozornila právnička a ambasádorka Equal Day Jana Peschlová.

Komunita Akčné ženy sa snaží hľadať riešenia, ako odstrániť platovú diskrimináciu žien.

„Učíme ženy pravidelne vyjednávať na našich workshopoch, aby sa nebáli, aby si vypýtali viac. Otvorená transparentná komunikácia zamestnávateľov, ktorí budú ukazovať na rovnaké výplaty žien aj mužov. Toto všetko môže pomôcť,“ uviedla zakladateľka komunity Akčné ženy a podujatia Martina Novotná.

V porovnaní s ostatnými krajinami Európy sme s nerovnosťou platov medzi ženami a mužmi na chvoste.

„Na tejto ceste sme ešte veľmi ďaleko. Nie sme v tom sami. Slovensko má 18,8-percentný rozdiel medzi platmi mužov a žien v priemere, celá Európa má 13 percent, priblížila Peschlová.

„Ak sa pozrieme na okolité krajiny, tak Česko, Rakúsko a Maďarsko sú na tom podobne ako my. Výnimkou je Poľsko, kde tento rodový platový rozdiel je na úrovni osem percent,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Podľa odborníkov sa ženy ťažšie dostávajú na lepšie platené pozície najmä po materskej dovolenke. Vtedy prerušia kariéru a majú menej času na zvyšovanie kvalifikácie.

„To je úplne kľúčové, aby ženy na Slovensku dostali príležitosť, aby si mohli dovoliť aj tesne po materskej nastúpiť na vyššiu pozíciu. Čiže aj zo strany zamestnávateľov tam musí nastať ten zlom,“ upozorňuje Novotná.

Platovú diskrimináciu zažívajú nielen ženy, ale aj napríklad ľudia iného vierovyznania, farby pleti či zdravotne postihnutí. Podľa prieskumu agentúry 2muse sa s ňou stretla viac ako polovica Slovákov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies