Veronika Remišová chystá zaujímavú novelu zákona

NETKY.SK • 10 Január 2022, 11:37 • 2 min
Veronika Remišová chystá zaujímavú novelu zákona

BRATISLAVA - Vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pripravuje novelu zákona o informačných technológiách (IT) vo verejnej správe. Čo bude jej cieľom?

slovakia

left justify in out

Jej cieľom bude spresniť vymedzenie vecnej a osobnej pôsobnosti zákona o IT vo verejnej správe, upraviť podmienky osobitných postupov podľa tohto zákona či doplniť pôsobnosť orgánu vedenia a oblasť koordinovania životných situácií. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na portáli slov-lex.sk.

 

img

 

Legislatíva by tiež mala doplniť právne vymedzenie jednotného dizajnového manuálu a procesov s tým súvisiacich a takisto zjednodušiť právnu úpravu postupu v oblasti činností vládnej jednotky pre riešenie počítačových incidentov CSIRT spresnením úpravy výkonu jednotlivých kompetencií. Cieľom novely je aj stanovenie právnej úpravy riešenia problémov týkajúcich sa nahlasovania a riešenia kybernetických bezpečnostných incidentov v rámci verejného sektora.

 

Rezort informatizácie chce v legislatíve stanoviť doteraz chýbajúcu právnu úpravu nahlasovania a zverejňovania zraniteľností a zakotviť v novele kompetencie ministerstva v rámci kyberbezpečnosti v rámci verejného sektora.

 

img

 

Remišovej ministerstvo by chcelo v novele doplniť aj chýbajúcu úpravu spracovania osobných údajov a stanoviť v nej úpravu vedúcu k efektívnej implementácii projektov z eurofondov. Ďalšími cieľmi novely sú stanovenie podmienok využívania vládneho elektronického komunikačného systému Govnet a zjednotenie existujúcich definícií.

 

Zmeny zákona o IT vo verejnej správe argumentuje rezort tým, že v praxi sa vyskytli prípady, keď bola pôsobnosť zákona nesprávne vykladaná orgánmi riadenia. Remišovej rezort si tiež myslí, že v súčasnosti nie sú jasne právne stanovené postupy riešenia kyberbezpečnostných incidentov.

 

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy novely do 24. januára tohto roka, pripomienkovanie sa začne zrejme vo februári alebo v marci.

 

Prečítajte si: Zuzana Čaputová chce podľa Igora Matoviča povaliť vládu

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona