Proti garážam pri Justičnom paláci sa podpísalo 3 000 ľudí

NETKY.SK • 17 December 2014, 16:55 • 2 min
Proti garážam pri Justičnom paláci sa podpísalo 3 000 ľudí

BRATISLAVA - Petíciu proti výstavbe podzemnej garáže vo verejnej zeleni pred Justičným palácom v Bratislave už podpísalo 3 000 ľudí. Práve to je minimálny počet podpisov potrebný na to, aby petíciu prerokovali poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Petíciu zatiaľ jej iniciátori z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) na magistráte neodovzdali, urobiť tak vraj chcú po Novom roku. "Občianska iniciatíva Bratislava otvorene bude so záujmom sledovať, ako sa novozvolení poslanci a poslankyne pri prerokovaní petície vysporiadajú s vôľou občanov, ktorých majú zastupovať," priblížil Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene. Pozemok v parku pred Justičným palácom prenajalo bývalé mestské zastupiteľstvo Krajskému súdu v Bratislave na výstavbu podzemných garáží ešte v septembri tohto roku.

 

Mesto prenajalo pozemok s výmerou viac ako 5 200 metrov štvorcových Krajskému súdu v Bratislave za jedno euro ročne na 25 rokov. Proti tomu sa však postavili aktivisti, ktorí v októbri vyzvali dnes už bývalého primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby nepodpísal nájomnú zmluvu k pozemkom, kde sa majú vybudovať garáže. Aktivisti totiž tvrdia, že vybudovanie podzemných garáží tu zničí prirodzenú zeleň, priepustný pôdny povrch a prirodzený terén a nahradí ich masa betónu s vetracími šachtami, komínmi, vjazdmi a výjazdmi či ďalšími technickými stavbami, ktoré poškodia architektonicky kompaktné územie. Aktivisti i ľudia z okolia sa obávajú zahustenia automobilovej dopravy, zníženia kvality života a životného prostredia. Upozorňujú tiež, že zámer nikdy nebol prerokovaný s verejnosťou. Prenájom pozemkov nakoniec bývalý primátor Ftáčnik aj napriek nesúhlasu občanov podpísal. V tom čase však už bola na svete petícia proti výstavbe týchto garáží. 

 

Aktivisti mestu vyčítali, že schválený prenájom pozemkov na výstavbu garáží je v rozpore so stratégiou adaptácie na nepriaznivé dôsledky klímy schválenou dnes už bývalým mestským zastupiteľstvom. Na výčitky aktivistov bývalé vedenie mesta reagovalo vysvetlením, že v centre mesta je nedostatok parkovacích miest a výstavba parkovacích garáží je jedným z najmenej bolestivých riešení. "Mesto požaduje, aby projekt podzemných garáží počítal so zachovaním zeminy na streche garáže minimálne v hrúbke dvoch metrov a zároveň zaviazalo Krajský súd v Bratislave povinnosťou vysadiť stromy s obvodom minimálne 18 centimetrov," reagoval vtedajší hovorca mesta Stanislav Ščepán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies