Protestujúci umelci chcú chrániť svoje nadštandardné výhody

NETKY.SK • 21 Júl 2011, 07:11 • 2 min
Protestujúci umelci chcú chrániť svoje nadštandardné výhody

Protestujúci umelci chcú chrániť svoje nadštandardné výhody

slovakia

left justify in out

img

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR si umelci, ktorí protestujú proti daňovej a odvodovej reforme, chcú chrániť svoje nadštandardné a nespravodlivé výhody. "Systém, ktorý zavádza do odvodov a daní MPSVR SR, bude oveľa spravodlivejší ako dnešný," tvrdí v tlačovej správe MPSVR SR. Reaguje tak na dnešné stanovisko Grémia Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu (SKKD), v ktorom sa uvádza, že pripravovaná reforma drasticky doľahne na niektoré skupiny samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), živnostníkov a dôchodcov.
      Podľa príkladu ministerstva zaplatí v tomto roku umelec s ročným príjmom 24.000 eur daň 12 %, pričom živnostník s príjmom 6000 eur za rok zaplatí daň 28 %. Pre MPSVR je to dôkazom pokrivenosti dnešného daňovo-odvodového systému. "Neobstojí ani argument, že obhajujú záujmy nízkopríjmových umelcov. Tým totiž budúcoročná reforma pomôže, kým vysokopríjmoví umelci začnú platiť reálnejšie sumy," uvádza rezort.
      Vďaka novele má byť spravodlivejší aj systém odvodov. Podľa výpočtov ministerstva zaplatil v tomto roku umelec s ročným príjmom 24.000 eur odvody 942,05 eura, kým živnostník s ročným príjmom 6000 eur zaplatil 1699,56 eura. "O niečo spravodlivejšie je nastavené daňové zaťaženie, napriek tomu sú stále neprimerane zvýhodnení umelci s vysokými príjmami pred drobnými živnostníkmi," informovalo ministerstvo.
      Jenou z hlavných námietok voči predkladanej novele zo strany SKKD je, že by mala zvýšiť administratívnu náročnosť, a to najmä v súvislosti so zrušením paušálnych výdavkov. Ministerstvo však oponuje, že takúto zmenu nie je možné považovať za nárast administratívy. "Len v tom prípade, ak si chce umelec alebo SZČO uplatniť výdavky nad 2400 eur ročne, bude ich musieť vydokladovať," uviedlo v správe MPSVR SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies