Prokuratúra obvinila 12 osôb v kauze ProMoPro

NETKY.SK • 20 December 2013, 12:17 • 2 min
Prokuratúra obvinila 12 osôb v kauze ProMoPro

PRAHA - Česká prokuratúra podala žalobu na 12 osôb v prípade spornej zákazky pre firmu ProMoPro v období českého predsedníctva EÚ.

slovakia

left justify in out

V piatok o tom informoval prokurátor Tomáš Černý, podľa ktorého bola zákazka na nákup audiovizuálnej techniky predražená o 388 miliónov českých korún (14 miliónov eur). Server iDNES.cz informoval, že Mestský súd v Prahe musí teraz do troch mesiacov rozhodnúť, či nariadi proces alebo žalobu vráti prokuratúre. Návrh na žalobu dala ešte v máji protikorupčná polícia. Medzi obvinenými sú zamestnanci viacerých firiem ako aj Úradu vlády, ktorý technické vybavenie objednal a zaplatil. Obvinenia zahŕňajú falšovanie verejnej súťaže, zneužitie právomocí, podvod a porušenie povinností pri správe cudzieho majetku.

Exminister obrany Alexander Vondra (ODS), ktorý bol ako vicepremiér zodpovedný za prípravu českého predsedníctva únie, obvinený nebol. Následkom škandálu však stratil popularitu, neobhájil kreslo v Senáte a skončil aj vo funkcii ministra. 

Spoločnosť ProMoPro zaisťovala dodávky audiovizuálnej techniky na konferencie v Prahe a regiónoch. Od Úradu vlády dostala zaplatené vyše pol miliardy korún.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies