Prokrastinácia, trpíte ňou aj vy?

NETKY.SK • 5 August 2014, 11:00 • 2 min
Prokrastinácia, trpíte ňou aj vy?

BRATISLAVA – Určite to neraz zažil každý z nás. Čaká vás dôležitá práca a viete, že by ste sa mali na ňu plne sústrediť a vydať zo seba maximum. No namiesto toho robíte kopec zbytočností.

slovakia

left justify in out

Najskôr zrovnáte všetky papiere na stole, potom si zoradíte perá podľa veľkosti, potom zistíte, že nutne potrebujete kávu, idete si ju uvariť do kuchynky a pritom využívate každej príležitosti "pokecať" si s kolegami. Tú dôležitú úlohu nakoniec riešite pod tlakom a hovoríte si, že ovocie zo seba tiež vydá najviac šťavy, keď sa lisuje.


Asi ste už počuli a prokrastinácii, ide o čím ďalej väčší problém vďaka internetu, sociálnym sieťam, hrám... Je dosť pravdepodobné, že aj pri čítaní tohoto článku prokrastinujete.

 

Samozrejme, že na svete sú aj oveľa vážnejšie problémy ale... Už ste si niekedy položili otázku: „To všetky dôležité veci budem odkladať až do konca života?“ Je dosť možná odpoveď, že niektoré z tých dôležitých vecí nakoniec ani nestihnete.

 

Ako s tým niečo urobiť? „Ľudia, ktorí prokrastinujú, sú často perfekcionalisti, ktorí na seba kladú vysoké nároky, ale tie paradoxne práve vďaka prokrastinácii stopercentne nesplnia,“ hovoria odborníci na ľudskú dušu, ktorí radia dodržovať pravidlo 15 minút.

 

Je to jednoduché. Behom tejto doby začnite riešiť problém, ktorý by ste pravdepodobne odložili na potom. Dá sa to prirovnať napríklad k behu. Nikto si nejde zabehať iba na 15 minút, ale ak sa už zdvihnete a odhodláte sa, väčšinou bežíte aspoň pol hodiny, a čo viac, začne vás to dokonca baviť.

 

Nepríjemným veciam, ako je napríklad žehlenie alebo triedenie oblečenia, venujte rovnako 15 minút s tým, že si sľúbite malú odmenu. Dôležité je neuháňať súpera (nepríjemná úloha), ale zlikvidovať ho čo možno najskôr. Iba tak vám neprerastie cez hlavu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies