Prognóza účasti voličov a prvovoličov na prezidentských voľbách: Aký veľký počet sa môže zapojiť do hlasovania?

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 15:30 • 2 min
Prognóza účasti voličov a prvovoličov na prezidentských voľbách: Aký veľký počet sa môže zapojiť do hlasovania?

Štatistický úrad SR zverejnil kvalifikovaný odhad voličov aj prvovoličov pre prezidentské voľby 2024. Prvýkrát môže hlavu štátu voliť viac ako 261-tisíc mladých ľudí vo veku od 18 do 23 rokov.

slovakia

left justify in out

V nadchádzajúcich voľbách prezidenta SR 2024, ktorých prvé kolo sa koná 23. marca, môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku, z toho 52 % tvoria ženy.

Voliť v týchto voľbách môžu podľa volebného zákona občania SR, ktorí dosiahli vek 18 rokov najneskôr v deň volieb. Volieb sa môžu zúčastniť aj občania SR, ktorí už nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Musia však prísť v deň volieb na Slovensko do ktorejkoľvek z takmer 6-tisíc volebných miestností.

Vekové a regionálne rozloženie počtu voličov

Najväčšiu skupinu, viac ako 60 % potenciálnych voličov, tvoria ľudia v aktívnom produktívnom veku od 31 – 64 rokov. Spolu je to 2,62 milióna občanov SR s trvalým pobytom v niektorom z ôsmich krajov SR. Súčasne k urnám môže prísť viac ako 975-tisíc dôchodcov v poproduktívnom veku (65 a viac rokov). Seniori tak predstavujú viac ako pätinu (22,5 %) potenciálnych voličov. V tejto vekovej skupine je najväčší podiel žien, tvoria takmer 60 %. Najmenej početná je veková skupina mladých voličov od 18 do 30 rokov. Podľa dát Štatistického úradu SR v tejto vekovej skupine má viac ako 741-tisíc obyvateľov so slovenským štátnym občianstvom trvalý pobyt na Slovensku. Mladí do 30 rokov tak tvoria viac ako 17 % spomedzi možného počtu voličov, ktorí môžu prísť k urnám.

Z regionálneho hľadiska najviac potenciálnych voličov, viac ako 600-tisíc, má trvalý pobyt v Prešovskom a v Košickom kraji. Najmenej, len menej ako 460-tisíc voličov je v Trnavskom kraji.

Kvalifikovaný odhad počtu prvovoličov

V prezidentských voľbách môže prvýkrát voliť hlavu štátu takmer 262-tisíc prvovoličov. Sú to mladí ľudia vo veku od 18 do 23 rokov, ktorí sa stali plnoletými v čase od posledných prezidentských volieb (od 31. marca 2019). Väčšina z nich už mohla využiť svoje volebné právo v rámci iných typov volieb, prezidenta však majú možnosť voliť prvýkrát vo svojom živote.

Z regionálneho hľadiska kopíruje najpočetnejšiu skupinu prvovoličov potenciál celkových voličov. Najviac prvovoličov, viac ako 50-tisíc, má trvalý pobyt v Prešovskom kraji, nasleduje Košický kraj so 42,7 tisíca obyvateľmi. Najmenej mladých ľudí, ktorí majú možnosť prvýkrát voliť prezidenta má prihlásený trvalý pobyt v Trnavskom a Trenčianskom kraji, len viac ako 24-tisíc.

Z celej tejto skupiny prvovoličov len menej ako 10 % tvorí časť mladých vo veku 18 rokov, pre ktorých budú najbližšie prezidentské voľby úplne prvé voľby v živote. Ide o 25-tisíc mladých, ktorí môžu prísť k urnám úplne prvýkrát v živote. Sú to ľudia, ktorí sa stali plnoletými a získali právo voliť až v čase po posledných voľbách, čo boli voľby do NR SR (po 1. októbri 2023).

Druhé kolo volieb prezidenta SR

V prípade, že sa nenaplnia legislatívne podmienky pre zvolenie prezidenta SR už v prvom kole, uskutoční sa druhé kolo prezidentských volieb 6. apríla 2024. Do druhého kola prezidentských volieb sa tak môže zapojiť ešte ďalších 2,2-tisíca prvovoličov, ktorí dovŕšia plnoletosť medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Ilustračná (Mesto Poltár)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies