AO: Keninovej sa v Melbourne splnil sen!

NETKY.SK • 1 Február 2020, 13:03 • 2 min
AO: Keninovej sa v Melbourne splnil sen!

MELBOURNE - Americká tenistka Sofia Keninová sa stala víťazkou grandslamového turnaja Australian Open.

slovakia

left justify in out

V sobotnom finále dvojhry ako štrnásta nasadená zdolala nenasadenú Španielku Garbine Muguruzovú 4:6, 6:2, 6:2 a získala prvý grandslamový titul v kariére.

 

img

 

Bilancia zápasov počas kariéry

Keninová bola vo veku 21 rokov a 80 dní najmladšou finalistkou na Australian Open od Marie Šarapovovej, ktorá v roku 2008 dokázala tiež zvíťaziť. Vôbec prvýkrát v Open ére bojovali o titul v Melbourne hráčky mimo prvej desiatky svetového renkingu, Keninová figurovala na 15. mieste, Muguruzová až na 32 pozícii. Bývalá svetová jednotka bola tretia Španielka, ktorá sa dostala do finále Australian Open. Pred ňou sa to podarilo jej súčasnej trénerke Conchite Martinezovej (1998) a Arantxe Sánchezovej-Vicariovej (1995 a 1994).

 

Keninová získala svoj celkovo štvrtý titul na okruhu WTA. Vďaka triumfu sa po prvý raz dostane do top 10 svetového rebríčka, keď sa posunie na 7. miesto. Muguruzová sa mohla stať iba treťou hráčkou v histórii, ktorá vybojovala svoje prvé tri grandslamy na troch rôznych povrchoch - v roku 2016 vyhrala na Roland Garros, o rok neskôr sa tešila vo Wimbledone. Napriek prehre sa vyšvihne na 16. priečku v renkingu.

 

Priebeh súboja

Španielka mala v prvom sete navrch, síce sa nevyhla mnohým nevynúteným chybám, no dosiahla až pätnásť víťazných úderov, o šesť viac ako súperka. V siedmej hre mala na dosah druhý brejk, keď viedla 40:0, no napokon neuspela ani na štyri pokusy. Naopak, následne nezvládla vlastný servis a Američanka vyrovnala na 4:4. Výhodu však nezužitkovala a v nasledujúcom geme Muguruzová prelomila jej podanie, tentoraz nezaváhala a brejk potvrdila ziskom prvého setu.

 

img

Garbine Muguruzová

 

V druhom dejstve sa však karta otočila. Muguruzová kopila chyby, navyše Keninová našla recept na jej podanie. Američanka v štvrtej hre získala brejkbal a zvyšok setu v pohode kontrolovala, čo potvrdila za stavu 5:2, keď na príjme premenila hneď prvý setbal a vyrovnala stav zápasu.

 

V záverečnom sete pokračovala Keninová v skvelom výkone. Obrovskú vôľu ukázala v piatej hre, keď prehrávala 0:40, no postupne odvrátila tri brejkbaly a dostala sa do vedenia 3:2. Prehratý gem s Muguruzovou zjavne otriasol a následne prehrala vlastné podanie, hoci viedla 40:15. Jej frustrácia sa naplno prejavila v záverečnom geme, keď kazila prvé podanie a druhou dvojchybou stratila celý zápas.

 

img

Sofia Keninová

 

 

Vyjadrenia hráčok

U Muguruzovej napriek prvotnému sklamaniu z prehry napokon prevládli pozitívne pocity. "Nebudem rečniť, pretože so mnou lomcujú emócie. Gratulujem Sofii k vynikajúcemu zápasu i celému turnaju. Myslím si, že to nebolo jej posledné finále a ešte o nej budeme veľa počuť. Bolo úžasné hrať na tomto podujatí, v tomto prostredí, pred takýmto publikom. Ďakujem celému môjmu tímu, ktorý to so mnou prežíval, aj divákom za to, že prišli," povedala po zápase Španielka.

 

Keninová v pozápasovom rozhovore neskrývala dojatie: "Ok, toto je moja prvá víťazná reč, tak sa budem snažiť. V prvom rade gratulujem Garbine, odohrala výborný zápas a určite to nie je jej posledné finále. Musím povedať, že sa mi splnil sen. Ani nedokážem opísať svoje pocity. Som neskutočne vďačná, že tu môžem stáť, je to veľká česť a privilégium. Ďakujem všetkým, môjmu tímu, otcovi, každému, kto mi to umožnil. Uplynulé dva týždne boli najlepšie v mojom živote."

 

img

 

Ohlasy médií na Keninovej triumf

The Guardian: "Keninová sa po prvom sete vzchopila, otočila zápas s Muguruzovou a vybojovala si prvý grandslamový titul."

BBC: "Keninová naplnila svoj potenciál a vo finále Australian Open zdolala Muguruzovú. Američanka tak získala prvý grandslamový titul."

New York Times: "Keninová zdolala vo finále Australian Open Muguruzovú a stala sa najmladšou víťazkou od Marie Šarapovovej v roku 2008."

CNN: "Zrodila sa nová hviezda. Keninová získala prvý grandslam po víťazstve nad Muguruzovou vo finále Australian Open."

iDnes.cz: "Finálové obsadenie Australian Open bolo prekvapením, víťazka ešte väčším. Keninová zdolala dvojnásobnú grandslamovú víťazku Muguruzovú."

Daily Mail: "Keninová prekvapujúco vyhrala finále Australian Open a získala jackpot v podobe 4,3 milióna austrálskych dolárov."

lequipe.fr: "Keninová otočila finále Australian Open s Muguruzovou a získala prvý grandslamový titul v kariére."

WTA: "Keninová zvrátila prehru v prvom sete a vo finále Australian Open zdolala Muguruzovú. Stala sa po Serene Williamsovej najmladšou Američankou s grandslamovým titulom."

 

ženy - dvojhra - finále:

Sofia Keninová (14-USA) - Garbine Muguruzová (Šp.) 4:6, 6:2, 6:2

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona