Prognóza MMF odhaduje v Európe rast v roku 2011 okolo1,6 %

NETKY.SK • 20 Október 2010, 10:42 • 2 min
Prognóza MMF odhaduje v Európe rast v roku 2011 okolo1,6 %

Prognóza MMF odhaduje v Európe rast v roku 2011 okolo1,6 % - Svet Bohaté európske štáty sa budú dostávať z krízy slimačím tempom. Uvádza to Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý dnes predstavil vo Viedni prognózu vývoja ekonomiky Európy v nasledujúcom rok

slovakia

left justify in out

Bohaté európske štáty sa budú dostávať z krízy slimačím tempom. Uvádza to Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý dnes predstavil vo Viedni prognózu vývoja ekonomiky Európy v nasledujúcom roku. Problémové krajiny ako Grécko a Írsko však budú vidieť na konci tunela len slabé svetlo.
      V prognóze sa uvádza, že napriek najnovšiemu vzostupu bude konjunktúra európskych priemyselných štátov v porovnaní s predchádzajúcimi fázami zotavovania slabá. V tomto roku bude ich medziročný prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) 1,7 % a na budúci dosiahne asi 1,6 %. Odhad rastu ekonomiky v EÚ ako celku a eurozóny v nej ako kompaktnej skupiny bude totožný.
      Je nesporné, že obnova rastu ekonomiky pokračuje, ale vlády musia zabezpečiť nevyhnutnú fiškálnu konsolidáciu, ktorá by však nemala viesť k obmedzeniu zamestnanosti alebo zníženiu rastu. Konsolidácia však môže zoslabnúť v prípadoch, keď sa napredovanie zastaví.
      Vývoj hospodárstva v Európe je však spojený s rizikami. Medzi ne patrí nedosiahnutie predpokladaného prírastku HDP a obnovenie výkyvov na európskych trhoch.
      Vývoj v rozvíjajúcich sa krajinách strednej, južnej a východnej Európy bude závisieť od bohatého Západu. Ak by tam došlo k obnoveniu nestability, vo východných regiónoch by sa to prejavilo v obmedzení vývozu, znížení prílevu kapitálu a v poklese domáceho dopytu, ktorý je aj tak slabý.
      Rozvinuté európske ekonomiky budú zaostávať v tempe rastu za dynamickými hospodárstvami Ázie, Severnej a Južnej Ameriky v dôsledku krízy, ale aj zápasu vlád Veľkej Británie a Pobaltia o zníženie rozpočtového schodku.
      Fond v správe konštatoval, že konjunktúra závisí od správnosti rozhodnutí politikov.
      Podľa MMF dôveryhodnosť Európskej únie a eurozóny sa musí "od základu zlepšiť". Jeho experti tvrdia, že podľa argumentov, ktoré sú k dispozícii, fiškálna konsolidácia bude oveľa úspešnejšia pri selektívnom znižovaní výdavkov než pri pokusoch zvýšiť príjmy rastom daní.
      Európske rozvojové krajiny sa dostali z najhlbšej krízy od pádu komunizmu v roku 1989 vďaka oživeniu exportu najmä do Nemecka. Jeho ekonomika v tomto roku vzrastie o 3,9 a na budúci rok o 3,8 %.
      Fiškálna konsolidácia oživí obavy o dlhy, ktoré prinútili Maďarsko, Rumunsku, Lotyšsko a iné krajiny, aby požiadali o medzinárodnú pomoc. Ale rozpočtový deficit vzrastie tento rok aj v Bulharsku, Bielorusko, Srbsku, Kosove a Čiernej Hore.
      Domáca spotreba, ktorá sa zrútila po zastavení úverov, zostáva slabá. Medzinárodné úvery pomohli týmto krajinám v končiacom sa desaťročí k tomu, že ich medziročný hrubý domáci produkt (HDP) dosahoval dvojciferné prírastky. Rozvojové krajiny starého kontinentu v blízkej budúcnosti musia hľadať nové modely vzostupu, ktoré im umožnia, aby sa približovali k Západu. V správe sa uvádza, že "región bude potrebovať nové motory pre svoj rast".
      Grécka ekonomika klesne na budúci rok o 2,6 %, kým tento rok sa očakáva pokles gréckeho HDP o 4 %. Írsko po tohtoročnom poklese 0,3 % sa v roku 2011 prepracuje k prírastu 2,3 % HDP.

Zdroj: TASR/DPA/REUTERS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies