Produkcia vozidiel v SR aj v roku 2016 prekročila miliónovú hranicu

NETKY.SK • 17 Január 2017, 09:43 • 2 min
Produkcia vozidiel v SR aj v roku 2016 prekročila miliónovú hranicu

BRATISLAVA - Slovenský automobilový priemysel aj roku 2016 prekročil počtom vyrobených vozidiel miliónovú hranicu. Vlani sa v závodoch Kia Motors Slovakia, Peugeot Citroën Slovakia a Volkswagen Slovakia vyrobilo viac ako 1,040 milióna automobilov. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii predstavitelia Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR. V roku 2015 sa v SR vyrobilo 1,038 milióna vozidiel.

slovakia

left justify in out

Informovali zároveň, že podiel automobilov na celkovej priemyselnej výrobe na Slovensku dosiahol 44 %, pričom automobilový priemysel sa na priemyselnom exporte SR podieľal 35 %. Slovensko už niekoľko rokov vedie svetový rebríček v počte vyrobených automobilov na 1000 obyvateľov. Vlani si prvenstvo v tomto ukazovateli udržala SR počtom 191 vozidiel, priemer Európskej únie (EÚ) bol 40,8 vozidiel.

 

Ak registrácie nových osobných áut dosiali podľa ZAP v roku 2016 rekordné hodnoty. V kumulatívnom porovnaní registrácie vlani dosiahli 88.163 osobných vozidiel, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 13,09 %.

 

V roku 2017 bude ZAP SR, okrem iných úloh, iniciovať diskusie a podporovať otázky spracovania analýzy dosahov digitalizácie priemyslu na zamestnanosť, spracovania štúdie potrieb rozvoja aplikovaného výskumu a vývoja, budovania výskumno-vývojových pracovísk aj u dodávateľov pre finálnych výrobcov automobilov a rozvíjania spolupráce medzi rôznymi odvetviami ekonomiky.

Združenie automobilového priemyslu SR vzniklo v júni 1993. Je dobrovoľným združením právnických osôb, momentálne zastupuje záujmy 187 subjektov. Je členom európskej asociácie výrobcov automobilov ACEA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies