Produkcia ópia v Mjanmarsku tohto roku znovu vzrástla

NETKY.SK • 16 December 2011, 10:53 • 2 min
Produkcia ópia v Mjanmarsku tohto roku znovu vzrástla

Produkcia ópia v Mjanmarsku tohto roku znovu vzrástla - Krimi Produkcia ópia v Mjanmarsku vzrástla tohto roku už piaty po sebe idúci rok, pričom ceny poskočili takmer o 50 percent. Informoval dnes o tom Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) vo výročnej

slovakia

left justify in out

img

Produkcia ópia v Mjanmarsku vzrástla tohto roku už piaty po sebe idúci rok, pričom ceny poskočili takmer o 50 percent. Informoval dnes o tom Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) vo výročnej správe o ópiu v juhovýchodnej Ázii. 
Trend narastania produkcie ópia v Mjanmarsku sa začal v roku 2007. V rokoch 2010-11 tu zaznamenali nárast o päť percent - zo 640 ton na zhruba 670 ton. 
Priemerná cena tejto drogy v Mjanmarsku sa zvýšila z 305 dolárov (vyše 230 eur) za kilogram v roku 2010 na 450 dolárov (346 eur) za kilogram tohto roku, čo je nárast o 48 percent, pripomína agentúra AP.
Ceny ópia v juhovýchodnej Ázii rastú od roku 2002; nedávno sa v Mjanmarsku prudko zvýšili kvôli vzrastu dopytu v okolitých krajinách a znehodnoteniu mjanmarskej meny voči doláru.
Globálne sa pestovanie maku v roku 2011 zvýšilo o 14 percent, ale produkcia ópia sa zvýšila len o päť percent kvôli zmenšovaniu sa polí.
Zo správy UNODC tiež vyplynulo, že v roku 2011 vzrástla produkcia ópia aj v Laose, kým v Thajsku zaznamenali mierny pokles. Mjanmarsko však v tomto roku vyprodukovalo viac ako 90 percent z ópia v regióne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies