Procházka: V štáte musí byť poriadok, ale treba začať zhora

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 17:04 • 2 min
Procházka: V štáte musí byť poriadok, ale treba začať zhora

BRATISLAVA - Poriadok v štáte byť musí, ale treba začať zhora. Čím láskavejší je štát k svojim politikom a úradníkom, tým viac si dovolí vyšľapnúť na bežných ľudí. Počas dnešnej parlamentnej rozpravy k návrhu novely Trestného zákona, ktorá má okrem iného trestať väzením zdravotníkov, ktorí počas krízového stavu neprídu do práce, to vyhlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka (nezaradený).

slovakia

left justify in out

"Hlavnými obeťami navrhovanej zmeny a vlastnej poctivosti sa stanú zdravotné sestry. Tie nevydierali, neutekali od pacientov, slušne sa domáhali toho, o čom všetci vieme, že si zaslúžia, a spoliehali sa, že štát ich prístup ocení. Zákon, ktorý im mal pomôcť k spravodlivejšej odmene, dnes leží bezvládny na stole Ústavného súdu," upozornil Procházka.
Podľa neho štát touto novelou ľuďom vydáva signál, že ak chcú niečo od vlády dosiahnuť, nesmú mať žiadne zábrany a musia ísť na krv a barikády. "Lebo ak urobia všetko tak, ako sa má, ostanú aj bez právnej ochrany, aj bez výsledku a po novom aj s hrozbou pokuty, straty práce a slobody," povedal.
Členom vládneho Smeru-SD Procházka odkázal, že o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov za spôsobené škody na verejnom majetku nechcú ani počuť, ale "zdravotníckym pracovníkom sa dá naložiť čokoľvek. Čím viac úľav si dnes dopraje moc, tým prísnejšia je na ľudí. Cukor pre hornú palubu, bič pre tú dolnú". Na kritické vystúpenie Procházku nikto z poslancov Smeru-SD nereagoval.
Podľa navrhovanej novely zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov presadil cez pozmeňujúci návrh poslanec Smeru-SD Jozef Valocký.
"Je fakt, že reálne môže vzniknúť krízová situácia, v ktorej budú ohrozené životy a zdravie občanov. A musí existovať nejaký nástroj, ktorý má v rukách vláda alebo štát na to, aby zabezpečil zdravie občanov a ochranu ich životov. Zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť toto zabezpečiť," odôvodnil svoj kladný postoj k návrhu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) ešte pred mesiacom. Podobný názor má aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies