Proces s teroristom sprevádzajú v Krakove značné bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 28 Január 2014, 18:05 • 2 min
Proces s teroristom sprevádzajú v Krakove značné bezpečnostné opatrenia

KRAKOV - Proces s mužom, ktorého zadržali v novembri 2012 pre podozrenie, že pripravoval útok na poľský parlament, sa začal v pondelok v Krakove za mimoriadnych bezpečnostných opatrení.

slovakia

left justify in out

Brunon Kwiecieň (45), ktorý súhlasil s uvedením jeho plného mena v médiách, sa v úvode súdneho konania priznal k činu, ale vyhlásil sa za nevinného s tým, že ho na to ktosi nahovoril. Tvrdil, že pyrotechnika, rozbuška a chemikálie, ktoré sa našli v jeho byte, údajne nemali slúžiť na výrobu nálože a útok, ale na vedecké účely. Jeden z jeho troch obhajcov Maciej Burda prítomným novinárom oznámil, že jeho mandant je zainteresovaný na prezentácii vlastného postoja, pretože jeho obraz v médiách je neférový a nezodpovedá pravde. Iba prečítanie obžaloby trvalo päť hodín.

Bývalý zamestnanec agrárnej univerzity v Krakove podľa nej v období od marca do novembra 2011 vyzval dvoch študentov na teroristický útok na ústavné orgány Poľskej republiky. Keď s tým neuspel, od júla do novembra 2012 podnikol kroky na prípravu podobného útoku sám. Obžalovaný, ktorého stíhajú pre celkovo deväť trestných činov, chcel z nacionalistických a antisemitských dôvodov počas rokovania parlamentu za účasti vlády a prezidenta Bronislawa Komorowského pripraviť o život maximum činiteľov, keď chcel odpáliť štyri tony trhaviny vo svojom vozidle. Dúfal, že tento čin povedie k zmene vlády.

V rámci príprav na útok Kwiecieň detailne preskúmal okolie sídla zákonodarného zboru a realizoval aj skúšobný výbuch, tvrdí prokuratúra. Obžalovanému, ktorý čelí okrem iného aj obvineniu z nelegálneho ozbrojovania sa, hrozí v prípade potvrdenia viny súdom 15 rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies