Proces s komplicmi atentátnika z Burgasu by sa mal začať 12. decembra

NETKY.SK • 10 November 2016, 18:00 • 2 min
Proces s komplicmi atentátnika z Burgasu by sa mal začať 12. decembra

SOFIA - Otvorenie procesu s dvoma osobami, ktoré sa podľa obžaloby podieľali na samovražednom útoku na izraelských turistov na letisku v bulharskom Burgase z 18. júla 2012, odložili na 12. decembra. V zdôvodnení sa hovorí o tom, že tamojší špeciálny súd sa ešte neskontaktoval s pozostalými po obetiach, informovali dnes tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Obžaloba sa týka dvoch predpokladaných komplicov atentátnika, občanov Austrálie a Kanady libanonského pôvodu, ktorí sa skrývajú pred spravodlivosťou a po ktorých sa pátra na medzinárodnej úrovni. V prípade, že sa ich nepodarí zadržať, by proces prebehol v ich neprítomnosti.

 

Páchateľ, ktorý vyhodil do vzduchu autobus s izraelskými turistami pri termináli burgaského letiska, mal pri sebe falošný vodičský preukaz na meno Jacques Felipe Martin. V skutočnosti išlo o Mohamada Hassana El Husseiniho (známeho aj ako Mohamed Hassan El), oznámili už skôr vyšetrovatelia. Rodák z Libanonu, ktorý mal v čase atentátu 23 rokov, disponoval dvojitým libanonsko-francúzskym občianstvom.

 

Identitu atentátnikových komplicov sa podarilo odhaliť ešte v júli 2013. Podľa bezpečnostných zložiek nimi boli austrálsky občan Maliad Farah (33), známy aj pod menom Hussein Hussein, a El Hajj Hassan (26), ktorý má kanadský pas. Obaja odcestovali po atentáte do Libanonu. Bulharsko žiadalo túto krajinu o ich vydanie.

 

Obžalovaným hrozí v prípade potvrdenia viny súdom doživotné väzenie alebo nepodmienečný trest odňatia slobody na 30 rokov. Izrael podozrieva z organizácie útoku, ktorý si vyžiadal životy piatich turistov z Izraela a vodiča z Bulharska, radikálov z libanonského hnutia Hizballáh. Aj niekdajší bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov hovoril v tejto súvislosti o "opodstatnenom predpoklade". Pri útoku sa tiež zranilo viac ako 30 občanov židovského štátu. Vojenské krídlo Hizballáhu zaradila Európska únia 22. júla 2013 na svoj zoznam teroristických organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies