Proces s Davidom Rathom odročili o 24 hodín, chýbal znalecký posudok

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 17:54 • 2 min
Proces s Davidom Rathom odročili o 24 hodín, chýbal znalecký posudok

PRAHA - Pokračovanie procesu s bývalým stredočeským hajtmanom Davidom Rathom, ktorý čelí obžalobe z korupcie a manipulácie verejných objednávok, trvalo dnes na Krajskom súde v Prahe iba krátko.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný sa síce po dvojtýždňovej prestávke na pojednávanie dostavil, avšak zo zdravotných dôvodov požiadal o odročenie, pretože sa po nehode na cyklistickom chodníku v Stredočeskom kraji stále necíti dobre. David Rath pred prítomnými televíznymi kamerami a spúšťami fotoaparátov naozaj nerobil dojem človeka s pevným zdravím. Informovali o tom dnes české elektronické médiá.
     

Pôvodne mal súd mať už dnes k dispozícii odborný posudok o jeho zdravotnom stave, na základe ktorého sa rozhodne o ďalšom postupe. Keďže ho však znalec poslal poštou a súd posudok ešte nedostal, sudca pojednávanie odročil na utorok, keď by súd mal mať už stanovisko znalca k dispozícii.
     

Obžalovaný Rath prisľúbil účasť na utorkovom pojednávaní.
     

Štátny zástupca Petr Jirát vyhlásil, že si počká na znalecký posudok a dodal, že v tejto fáze nemá k veci čo povedať. V minulosti bol žalobca veľmi ostrý a hovoril o tom, že Rath sa na súd zo zdravotných dôvodov nedostavil opakovane s úmyslom sabotovať a predlžovať celý proces.
     

David Rath podľa medializovaných informácií pred viac ako dvoma týždňami spadol z bicykla a lekári mali podozrenie, že utrpel otras mozgu. Z nemocnice, kam ho odviezla záchranná služba, ho prepustili v relatívne krátkom čase a to isté platí aj po jeho opätovnej návšteve nemocnice, ktorú zdôvodnil zhoršením zdravotného stavu v dôsledku stresu.
     

Kauzu Rath a spol. česká justícia vo februári rozdelila na dve časti. V tej prvej už padli rozsudky, a to tri podmienečné a šesť nepodmienečných od piatich do 7,5 rok. V tej druhej figuruje samotný exhajtman a slovenská podnikateľka Lucia N., ktorá mala podľa žaloby organizovať podozrivé obchodné súťaže o verejné objednávky.
     

Davidovi Rathovi, ktorý vinu popiera, hrozí v prípade usvedčenia až 12 rokov za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies