Ghaní sa z exilu ospravedlnil afganskému ľudu, ktorý nechal napospas Talibanu

NETKY.SK • 9 September 2021, 06:00 • 2 min
Ghaní sa z exilu ospravedlnil afganskému ľudu, ktorý nechal napospas Talibanu

DUBAJ - Bývalí členovia Ghániho vlády obvinili exprezidenta Afganistanu z vlastizrady.

slovakia

left justify in out

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní sa v stredu ospravedlnil Afgancom z exilu za náhly pád svojej vlády. Z Kábulu odišiel v polovici augusta, keď do mesta vpadlo hnutie Taliban.

 

Zvrthutá vláda ho viní z vlastizrady

Ghaní vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri uviedol, že z Kábulu utiekol na naliehanie svojho bezpečnostného tímu. Ten mu vraj povedal, že ak zostane, bude riskovať, že mesto zažije "rovnaké pouličné boje, aké utrpelo počas občianskej vojny v 90. rokoch 20. storočia".

 

"Opustiť Kábul bolo najťažším rozhodnutím v mojom živote, ale veril som, že to bol jediný spôsob, ako udržať pokoj zbraní a zachrániť Kábul a jeho šesť miliónov obyvateľov," napísal Ghaní.

 

img

 

Ghaního najnovšie vyhlásenie sa do veľkej miery zhoduje so správou, ktorú bezprostredne po svojom odchode z Kábulu zverejnil zo Spojených arabských emirátov (SAE). Jeho vtedajšie vyhlásenie vyvolalo ostrú kritiku zo strany bývalých ministrov jeho vlády, ktorí ho vinia z vlastizrady. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Bojovníci Talibanu obsadili predmestia Kábulu

 

Krajinu neopustil naprázdno

Ghaní, bývalý zamestnanec Svetovej banky, sa stal afganským prezidentom víťazstvom v dvoch sporných voľbách (z rokov 2014 a 2019), ktoré poznačili rozsiahle obvinenia z podvodov. Teraz ako "úplne a kategoricky nepravdivé" označil obvinenia, že zo svojej vlasti odišiel s miliónmi dolárov v hotovosti.

 

"Korupcia je mor, ktorý našu krajinu mrzačí desaťročia, pričom boj proti korupcii bol jednou z priorít môjho úsilia v pozícii prezidenta," uviedol. Afgancov ďalej ocenil za obete, ktoré priniesli za posledných 40 rokov.

 

"Je hlbokým sklamaním, že moja vlastná kapitola sa skončila podobnou tragédiou, ako pri mojich predchodcoch – bez zaistenia stability a blahobytu (v krajine). Ospravedlňujem sa afganskému ľudu, že som nemohol dosiahnuť iný koniec," dodal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezident Ghaní odmieta tvrdenia o krádeži štátnych prostriedkov

 

Taliban prevzal moc bez jediného výstrelu

Situácia v Afganistane sa zhoršila po tom, ako Biden v apríli oznámil svoje rozhodnutie ukončiť operácie v krajine. Hnutie Taliban urýchlene spustilo rozsiahlu útočnú operáciu a 15. augusta vstúpilo do Kábulu bez toho, aby narazilo na odpor. Metropolu ovládlo v priebehu niekoľkých hodín.

 

img

 

Prezident Ghaní vzápätí svoju vlasť opustil. Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád. Taliban prevzal kontrolu nad územím krajiny a nariadil všetkým zahraničným silám odísť do 31. augusta.

 

 

Prečítajte si viac: Taliban pri tvorbe vlády nedodržal sľuby. Zástupcovia menšín ostali bokom

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies