Problémy Grécka sa nekončia a analytici očakávajú ďalšie konflikty

NETKY.SK • 22 Február 2015, 16:59 • 2 min
Problémy Grécka sa nekončia a analytici očakávajú ďalšie konflikty

ATÉNY/BERLÍN - Poker okolo Grécka sa ešte zďaleka neskončil. Po predbežnej dohode s partnermi z eurozóny sa už v pondelok (23.2.) ukáže, ako Atény pretavia kompromis do praxe. Nedôvera je stále vysoká. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Grécka vláda intenzívne pracuje na zozname reforiem, ktorý má veriteľom predložiť do polnoci z pondelka na utorok. Kľúčovým bodom sa stanú opatrenia na boj s daňovými podvodmi a korupciou. Veritelia uvoľnia finančnú pomoc iba za predpokladu, že prvý zoznam reforiem bude pre nich prijateľný.

 

Nový týždeň sa však začne starými otázkami: Dodrží vláda Alexisa Tsiprasa dohodnuté podmienky? Do akej miery vyjde Tsipras a jeho minister financií Janis Varufakis v ústrety partnerom z eurozóny a tzv. Veľkej trojke (Európska komisia, Európska centrálna banka, Medzinárodný menový fond)? Postačí to, aby aj národné parlamenty do konca mesiaca schválili predĺženie programu pomoci o ďalšie štyri mesiace?

 

I keď si Atény zabezpečili čas, nasledujúci konflikt je doslova naprogramovaný na apríl, keď sa bude definitívne preverovať grécky reformný program. Najneskôr v júni sa rozhodne, či Grécko dostane tretí balík pomoci, hoci práve v lete musí krajina splatiť viaceré úvery. Navzdory tomu, že Tsipras dohodu prezentoval ako svoje víťazstvo, ďalšie peniaze dostane iba v prípade, že Atény predložia program, ktorý z veľkej miery zodpovedá doterajším podmienkam. A to vie aj grécky premiér.

 

Keby nedošlo ku kompromisu, dostal by sa grécky bankový systém do veľkých problémov. Gréci len počas piatka (20.2.) vybrali zo svojich účtov viac než miliardu eur. V priebehu 2,5 mesiaca malo z bánk odísť do domácich trezorov, "pod matrace" a do zahraničia vyše 22 miliárd eur.

 

Tsipras netvrdí, že Gréci sú za vodou. Je si vedomý toho, že ak chce dôchodcom, ktorí dostávajú menej než 700 eur mesačne, poskytnúť vianočný dôchodok, musí veriteľom dokázať, odkiaľ na to vezme peniaze. Jednou z možností by mohlo byť, napríklad, krátenie miezd štátnych zamestnancov.

Premiér musí svoje "rozprávkové" volebné sľuby, ako ich označuje väčšina gréckych médií, odvolať alebo odsunúť do vzdialenej budúcnosti. A to bez toho, aby stratil dôveru Grékov. Tsipras už nehovorí o odpustení dlhov, zvýšenie minimálnej mzdy z 586 na 751 eur sa presúva do roka 2016 a prestal démonizovať privatizáciu. "Trojka" z jeho slovníka zmizla a nahradilo ju slovo "inštitúcie".

 

Voliči však očakávajú jedno: sociálne odkázané rodiny majú dostávať vykurovací olej a všetci Gréci minimálne zdravotné zabezpečenie. A tisíce prepustených štátnych zamestnancov majú zas získať svoju prácu.

 

Tsiprasova taktika na domácej pôde sa zatiaľ vypláca. Vďaka svojmu postoju a extravagantným vystúpeniam svojej "popstar" Varufakisa ešte dokázal získať sympatie. Gréci sa totiž stále vidia v úlohe obete. "Zastupuje slabú a malú krajinu, ale koná a snaží sa," povedal jeden z predajcov zeleniny na chudobnom aténskom predmestí. Myslí si, že predchádzajúca vláda by odpovedala kladne ešte predtým, ako by veritelia otvorili ústa. Tsipras sa aspoň snaží urobiť niečo pre "malého človeka".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies