Nemecko bude po brexite na strane Írska, tvrdí Merkelová

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 07:12 • 2 min
Nemecko bude po brexite na strane Írska, tvrdí Merkelová

DUBLIN - Angela Merkelová včera v Írsku rokovala s tamojším premiérom, krajine prisľúbila podporu aj v prípade tvrdého brexitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Včera v Dubline prebehlo rokovanie, ktorého sa zúčastnila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Rozprávala sa s írskym premiérom Leom Varadkarom, pričom debatovali najmä na tému brexitu. Merkelová vyhlásila, že Nemecko zostane s Írskom "na každom kroku cesty".

 

img

 

Británia momentálne čelí patovej situácii, kedy sa stále neblížia k schváleniu rozvodovej dohody. Jej neprijatie by znamenalo tvrdý brexit, čo by bolo tak pre Írsko, ako aj ostatné európske krajiny, veľmi komplikované. Na otázku, či je možné ochrániť integritu jednotného trhu bez fungujúcej írskej hranice, Merkelová odpovedala: "Jednoducho budeme musieť byť toho schopní. Dúfame v riešenie, na ktorom sa môžeme dohodnúť spolu s Britániou. Tam, kde je vôľa, je aj cesta. Stále veríme v usporiadaný brexit."

 

img

 

Nemecká kancelárka však stále verí, že k neriadenému odchodu Británie z EÚ napokon nedôjde. Dúfa, že diskusie, ktoré momentálne v Londýne prebiehajú, povedú k situácii, "kde premiérka Theresa Mayová bude mať pre nás na stole niečo, od čoho bude možné pokračovať v dialógu". "Za nemeckú stranu môžem povedať: Do úplne poslednej hodiny budeme robiť všetko v záujme predísť bezdohodovému brexitu, musíme to však robiť spolu s Britániou a v súlade s jej stanoviskom, ktoré nám prezentuje," dodala.

 

 

Írsky premiér chce docieliť otvorenú hranicu v Írsku s voľným pohybom ľudí a bezproblémovým trhom - bez ciel a kontrol. "Nechceme, aby sa Írsko stalo zadnými vrátami jednotného trhu v prípade tvrdého brexitu,“ povedal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies