Problémom s dvojakým občianstvom sa nevyhol ani vicepremiér

NETKY.SK • 14 August 2017, 17:31 • 2 min
Problémom s dvojakým občianstvom sa nevyhol ani vicepremiér

SYDNEY - Novozélandská vláda dnes potvrdila, že austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce je aj občanom Nového Zélandu.

slovakia

left justify in out

To pre neho môže znamenať problémy vzhľadom na ustanovenie austrálskej ústavy, ktoré nedovoľuje pôsobiť v parlamente cudzím štátnym príslušníkom. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na austrálske médiá.

 

Joyce krátko predtým pripustil, že by mohol mať dvojaké austrálsko-novozélandské občianstvo, a dodal, že túto záležitosť nechá preskúmať najvyšším súdom. Stal sa tak ďalším z austrálskych politikov, ktorých zasiahla vlna takýchto odhalení.

 

Novozélandský premiér Bill English sa podľa austrálskej stanice ABC vyjadril, že Joyce je občanom Nového Zélandu, "či už nevedomky, alebo nie", čo potvrdil vo vysielaní tamojšieho rozhlasu aj minister vnútra Peter Dunne. Joyce sa narodil v Austrálii a jeho spojenie s Novým Zélandom spočíva len v tom, že odtiaľ pochádza jeho otec. Zistenie, že je automaticky držiteľom novozélandského občianstva, ho podľa vlastných slov "šokovalo".

 

Vicepremiér Joyce je členom dolnej komory austrálskeho parlamentu, kde má koalícia premiéra Malcolma Turnbulla väčšinu len vďaka jedinému kreslu. Turnbull dnes vyhlásil, že Joyce, ktorý je lídrom koaličnej Národnej strany Austrálie, sa nemusí vzdávať svojej funkcie, kým najvyšší súd nepreskúma jeho situáciu. Opoziční labouristi ho naopak vyzývajú, aby odstúpil.

 

Už pred niekoľkými týždňami sa vzdali svojich mandátov dvaja členovia hornej komory parlamentu z ľavicovej Strany zelených, keď sa takisto ukázalo, že majú dvojaké občianstvo. Ďalší dvaja členovia vrátane jedného z federálnych ministrov sa podobne ako Joyce obrátili v tejto záležitosti na najvyšší súd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies