Taťjana Horáková oklamala Vatikán, Babiša i médiá. Naletelo jej aj Slovensko

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 14:35 • 2 min
Taťjana Horáková oklamala Vatikán, Babiša i médiá. Naletelo jej aj Slovensko

ČESKÁ REPUBLIKA - Taťjana Horáková stála za fiktívnou organizáciou Helios, neskôr za Medzinárodným detským krížom. Dnes je stíhaná za podvody. V minulosti figurovala aj na Slovensku. Poslala ďakovný list Ficovi. Bývalý člen HZDS jej 2 roky prenajímal byt, nezaplatila mu ani cent.

slovakia

left justify in out

Žena, ktorá prešla cez rozum mnohým ľuďom. Pod jej kompetencie spadal Medzinárodný detský kríž. Tvárila sa, že je lekárka, ktorá pomáhala v rôznych krajinách. Údajne mala na svedomí mnoho zásluh a ochotne pomáhala. Znie to krásne, no Taťjana Horáková je však v skutočnosti niekým úplne iným. Meno tejto nenápadnej ženy sa však v médiách vyskytovalo pomerne často. 

 

img

 

Horákovej mediálna kariéra na Slovensku

Napríklad portál Týždeň o nej písal ešte v roku 2008. "Minulý týždeň sa takmer vo všetkých slovenských médiách objavila atraktívna správa, že Slovenka Tatiana Horáková sa chce ponúknuť ako výmena za ťažko chorú rukojemníčku Ingrid Betancourtovú väznenú v Kolumbii" napísal Týždeň. 

 

Podľa správy TASR mala Horáková, prezidentka Medzinárodnej humanitárnej organizácie lekárov Helios, odletieť spolu s Nicolasom Sarkozym do Bogoty, a vyjednávať. Podľa portálu Týždeň správu o tejto obetavej, údajne Slovenke, vydala len Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Na medzinárodných serveroch (BBC, CNN, Le Monde), dokonca ani v Českej republike, o nej nebola zmienka. "Nie je ani v telefónnom zozname. Denník Korzár sa od pani Horákovej nedávno dozvedel, že Helios nemá internetovú stránku, lebo to považuje za zbytočnosť, dôležité je byť tam, kde sa strieľa na deti. Nemá preto ani oficiálne sídlo s kanceláriami a plateným aparátom. Ale zato má vraj do dvesto lekárov, hoci nie sú medzi nimi ani Česi, ani Slováci, navzájom vraj lekári komunikujú v ruštine. Viac však prezradiť nechcela, lebo vraj majú zlé skúsenosti s únosmi  lekárov," vypátral portál.

 

Autorke správy z TASR sa údajne ozvala sama Horáková prostredníctvom zahraničného telefónu, na základe čoho bola správa napísaná. Následne si overovala túto organizáciu. Ako kontaktná osoba združenia bol uvedený JUDr. Miroslav Kříženecký, advokát z Českých Budějovíc, bývalý hlavný vojenský prokurátor, ktorý obhajoval obhajuje napríklad Karla Srbu, ktorý bol podozrivý z objednania vraždy českej novinárky Sabiny Slonkovej. Zo všetkýh zistených informácií vyplýva, že Horáková sa sporadicky, rada a nenápadne medializovala. 

 

Horáková dokonca napísala ďakovný list Ficovi, kde ocenila jeho angažovanie sa v kauze bulharských sestričiek, ktorý sprostredkovala novinárom Silvia Glendová, hovorkyňa vlády s dodatkom, že list má byť "inšpiráciou pre politicky angažovaných slovenských novinárov, ktorí chcú za každou udalosťou vidieť v prvom rade pochybenie nimi nepreferovaného politika."

 

TASR o tejto žene nepísal jediný raz. Po zemetrasení v Indonézii z roku 2006 sa tiež objavila správa z TASR. Táto správa hovorila o tom, že Horákovej organizácia posiela do Indonézie svoj tím záchranárov, a prejavila aj záujem o piatich záchranárov zo slovenskej Komplexnej Centrálnej záchrannej služby. Šéf záchranárov- voči tejto správe ohradil s tým že žiadnu konkrétnu ponuku na vytvorenie záchranného tímu nedostali. Odmietol obvinenie, že nechcel spolupracovať s organizáciou vedenou Tatianou Horákovou. Dostal vraj od nej iba SMS. Opäť, ako vždy, vystupovala v utajení. 

 

Ďalším zaujímavým faktom je, že osobnú skúsenosť s touto organizáciou mal dokonca Gustáv Krajči, bývalý minister vnútra za HZDS. Krajči povedal, že nechcem o Horákovej nič viac počuť. Horákovej a jej manželovi vraj dva roky poskytoval ubytovanie, za ktoré nezaplatili. O organizácii podrobnosti nevie, ale má pocit, že pracuje len virtuálne.

 

Podľa médií mala mať pani Horáková už v roku 2008 približne 62 rokov, čo by znamenalo, že dnes by mala už 75.  V tom čase mala komunikovať s Kaddáfím, OSN, izraelským ministrom, francúzskym prezidentom Sarkozym, no jej tvár bola doslova desaťročia pre média neznáma. Odmietala poskytovať svoju fotografiu kvôli bezpečnosti.

 

Mala byť slepá i hluchá

Nadácia Elišky Přemyslovny jej mala udeliť ocenenie, no Horáková sa na túto udalosť nedostavila. Prezident Nadáce Elišky Přemyslovny Augustin Karel Andrle Sylor, bývalý poslanec hnutia Úsvit přímé demokracie, to nechcel príliš komentovať. „Ona navyše  tvrdí, že je slepá a hluchá,“ prezradil Andrle Sylor. Podle magazínu Týždeň Horáková kontaktovala redakcie buď prostredníctvom e-mailu, či telefonátmi zo zahraničia.

 

Helios

Organizácia Taťjany Horákovej sa do roku 2015 volala Helios. Patrila k medzinárodným humanitárnym organizáciám lekárov. Informácie podávané touto ženou tvrdili, že že organizácia disponovala 200 lekármi, ktorí neboli z Českej republiky, ani zo Slovenska, pričom mali komunikovať v ruskom jazyku.

 

„Naša organizácia vznikla takmer pred dvadsiatimi rokmi. Boli sme vo vojne v Juhoslávii, v Afghanistane, v Iraku, v Libanone,“ tvrdila v roku 2013 prezidentka Mezinárodnej humanitárnej organizácie Helios Taťjana Horáková v rozhovore pre Český rozhlas. 

 

Momentálne je táto žena trestne stíhaná. Ešte prednedávnom sa skrývala  na fare v Křečoviciach na Benešovsku. Jej meno je momentálne spájané s dvomi podvodnými prípadmi. Oba sa týkajú projektu nemocnice pre deti z vojnových zón. Tento projekt získal podporu Vatikánu a Plzeňského biskupstva v hodnote 77 000 eur.

 

Horáková a Babiš

Táto organizácia mala na seba upútať aj tým, že v otázke prijatia 50 sýrskych detí, Taťjana Horáková podporila premiéra Andreja BabišaEuroposlankyňa Michaela Šojdrová vzniesla návrh, či by Česko neprijalo 50 sýrskych detí. Babiš nesúhlasil. Do politickej diskusie vstúpila organiácia s vyhlásením, v ktorom podporila Andreja Babiša. Text organizácie zaslala Babišova asistentka do redakce Lidových novin, ktoré ho zverejnili na svojom webe.

 

Český Denník N pátral a Taťjanu Horákovú našiel na fare v Křečoviciach. Podľa Denníka N je fara približne 20 minút autom od miesta, kde mala vzniknúť chirurgická klinika pre deti zasiahnuté vojnou. Z Vatikánu na tento projekt dostala podporu vyše dvoch miliónov českých korún, čo na Slovensku činí 77 000 eur. Nemocnica sa však nikdy nepostavila a peniaze zmizli. „Neprajem si, aby ste sa so mnou rozprávali. Zachovali ste sa ako bulvárni pisálkovia. Žiadne peniaze nezmizli. Vatikán nič nevyšetruje. Vo verejnom záujme je to, že ste cvoci,“ povedala rozčúlene Taťjana Denníku N. 

 

O zrušení jej dobročinnej organizácie už pred rokom rozhodol súd, no ona jej zrušenie popiera. Popiera i zmiznutie peňazí od Vatikánu spolu s faktom, že sa týmto prípadom zaoberá i Vatikán.„Súd nemôže zrušiť medzinárodnú organizáciu. Môže zrušiť len českú pobočku. Bola som prezidentkou normálnej medzinárodnej organizácie, ktorú uznávajú všade vo svete. Len v Česku novinári nevedia, o čo ide,“ povedala.Tvrdila, že táto nezisková organizácia naďalej pôsobí v ďalších tridsiatich krajinách. „Existuje ďalej fyzicky a neformálne,“ povedala Horáková.

 

Vyšetrovanie

Prípadom sa najprv zaoberala inšpekcia, pretože sa mal v prípade angažovať aj jeden policajt. Vyšetrovanie zo strany inšpekcie však žiadne podozrenia nepreukázalo. Následne putoval do benešovskej hospodárskej kriminálky.  Než samotné stíhanie začalo, do procesu bol zapojený Tomáš Holub, biskup plzenskej diecézy, spolu s ním aj František Radkovský, ktorý je emeritný plzenský biskup. „Pri podaní svedectva sme povedali, že uvažujeme o tom, že sa ako poškodení pripojíme k trestnému stíhaniu. V túto chvíľu však neviem, či k tomu došlo. Každopádne, taký zámer sme mali,“ povedal biskup Holub. Pričom mal svojho predchodcu opakovane upozorňovať, že zámer postaviť v malej dedine nemocnicu, ktorá má sprostredkovať vojenskú chirurgiu, je podozrivé.

 

img

 

„Raz som ju počul počas telefonátu s biskupom Radkovským, je to pravdepodobne veľmi schopná manipulátorka,“ povedal plzenský biskup Tomáš Holub.

František Radkovský už Horákovej neverí. Podľa jeho slov sa s ňou poznal 20 rokov, no nikdy mu nepovedala svoje pravé meno. Žiaľ, Radkovský sa za ňu niekoľkokrát zaručil, keď zháňala peniaze. Radkovský po debate s Holubom dospel k záveru, že všetko, čo mu Horáková tvrdila, zrejme nie je pravda.

 

Schovávačka ako vo filme

Horáková sa schováva už takmer tri roky. „Posledné dva-tri roky sa skrývam pred agentmi západných spravodajských služieb, ktoré nám idú po krku. Nielen mne, ale aj ďalším, pretože sa zaoberáme nukleárnou muníciou. Máme medzinárodnú výskumnú iniciatívu o účinku nukleárnej munície na ľudské zdravie,“ povedala Horáková.

Schovala sa na fare. „Nepoznal som ju. Myslel som, že sa pani prišla len porozprávať. Hovorila, že chce vstúpiť k trapistkám. Myslel som, že jej mám sprostredkovať pomoc, ale zrazu prišiel taxík, vyložil batožinu a odišiel,“ vysvetlil duchovný zo spomínanej fary. Horáková je zasa "nezvestná" a stále tvrdí, že nič neukradla.

 

Horáková tvrdí, že dar 77 000 eur je na účte Milana Šulca, partnera majiteľky nehnuteľnosti v Zahořanoch. Ten sa však k prípadu nevyjadril. Doteraz tak neurobil ani Vatikán, ktorý čaká, kým prípad uzavrie česká polícia. Podľa biskupa Tomáša Holuba sa tým bude musieť zaoberať aj katolícka cirkev. „Vnímam, že prílišná dôverčivosť je problémom. Myslím si, že sa musíme naučiť, že veriť neznamená byť naivný. Skepsa patrí k Cirkvi. Myslím, že sa sem hodí Tomášovo: ,Kým neuvidím, neuverím‘,“ dodal Tomáš Holub.

 

Vyzerá to tak, že Horáková má skvelú fantáziu, a je to žena mnohých tvári. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies