Vládnuca islamistická strana v Maroku utrpela vo voľbách zdrvujúcu porážku

NETKY.SK • 9 September 2021, 09:15 • 2 min
Vládnuca islamistická strana v Maroku utrpela vo voľbách zdrvujúcu porážku

RABAT - Marocká vládnuca islamistická Strana práva a rozvoja utrpela v parlamentných voľbách zdrvujúcu porážku na úkor liberálne orientovaných strán.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré vo štvrtok nadránom oznámil marocký minister vnútra Abdalwáfí Laftít, informuje agentúra AFP. Konečné výsledky majú oznámiť v priebehu dňa.

 

Ľudia presadzujú slobody

Podľa predbežných výsledkov by PJD namiesto doterajších 125 kresiel v 395-člennej dolnej komore parlamentu obsadila len 12.

 

Výrazne tak zaostala za konkurenčnými liberálnymi stranami, ako Národné zhromaždenie nezávislých (RNI), ktoré podľa predbežných výsledkov získalo 97 kresiel.

 

Stranou autenticity a modernosti (PAM) s 82 kreslami a Nezávislou stranou s 78 kreslamiKráľ Mohammed VI. po voľbách vymenuje predsedu vlády, ktorý vzíde z víťaznej strany. Volebné obdobie je podľa ústavy päťročné

 

Volebná účasť dosiahla 50,3 percenta, uviedol Laftít. To je viac ako vo voľbách z roku 2016, keď bola len na úrovni 43 percent, avšak menej ako pri regionálnych voľbách z roku 2015, keď prišlo hlasovať až 53 percent oprávnených voličov.

 

Islamisti napadli výsledok volieb

 

Tieto voľby však boli prvými, v ktorých približne 18 miliónov oprávnených marockých voličov rozhodovalo v rovnaký deň o novom zložení parlamentu ale aj miestnych a regionálnych zastupiteľstiev.

 

Islamistická PJD v stredu večer napadla voľby s tým, že pri nich došlo k "vážnym nezrovnalostiam". Tvrdila napríklad, že pri volebných miestnostiach dochádzalo k "obscénnym" peňažným darom pre voličov a odvolávala sa aj na "zmätky" vo voličských zoznamoch, kde údajne viacerí z voličov nenašli svoje meno.

 

Minister vnútra však uviedol, že hlasovanie okrem ojedinelých incidentov prebiehalo "za normálnych okolností"V Maroku platí od roku 2011 nová ústava, vďaka ktorej sa mnohé z právomocí panovníka preniesli na parlament a vládu.

 

Kráľ si však zachováva kompetencie ako hlava štátu, je najvyšší veliteľ armády a najvyššia islamská autorita v krajine, ktorá má aj prísnu kontrolu nad kľúčovými oblasťami hospodárstva.

 

 

4 20 lsi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies