Prvý ázijský mrakodrap naprojektoval slovenský architekt

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 14:30 • 2 min
Prvý ázijský mrakodrap naprojektoval slovenský architekt

ŠANGHAJ - Autorom prvého mrakodrapu v Ázii bol architekt slovenského pôvodu Ladislav Hudec. Nachádza sa v Šanghaji. Stavbu vo štvrtok navštívil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár v rámci pokračovania pracovnej cesty v Číne.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenského parlamentu navštívil s delegáciou 22-poschodovú budovu s názvom Park Hotel, ktorú Hudec dokončil v roku 1934. "Je to úžasná stavba. Myslím, že 30 rokov to bola najvyššia stavba v Ázii. Predtým tu bola dostihová dráha, boli tu močariská. Vymyslel preto technológiu, ako na močaristej nepevnej pôde postaviť výškovú budovu, podarilo sa mu ukotviť stavbu. Bola to prevratná stavebná technológia, máme byť na koho hrdí," povedal Kollár.

 

img

 

V Šanghaji naprojektoval Ladislav Hudec, známy aj pod čínskym menom Wu Dake (vysl.: Wu Ta-kche), vyše 60 budov, z ktorých je tretina na listine chránených čínskych historických pamiatok. Park Hotel bol do roku 1952 najvyššou budovou v Ázii a do roku 1983 najvyššou budovou v Šanghaji. Kollár má vo štvrtok rokovať s vedúcimi predstaviteľmi mesta Šanghaj. V piatok (21. 4.) ho čaká rokovanie so zástupcom čínskej firmy Geely, ktorá kontroluje automobilku Volvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies