Prísahu zložil nový afgánsky prezident Ašraf Ghaní

NETKY.SK • 29 September 2014, 09:46 • 2 min
Prísahu zložil nový afgánsky prezident Ašraf Ghaní

KÁBUL - Ašraf Ghaní zložil dnes slávnostnú prísahu ako nový afganský prezident. V úrade nahradil Hámida Karzaja. Ide o prvé demokratické odovzdanie moci od roku 2001, keď invázia pod vedením Spojených štátov zosadila fundamentalistické hnutie Taliban, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ghaní sa stal afganským prezidentom počas pokojného prechodu moci. Jeho inaugurácii predchádzalo šesťmesačné volebné obdobie poznačené obvineniami z podvodov, ktoré sa končilo maratónom rokovaní - ich výsledkom je teraz novovytvorená funkcia šéfa exekutívy, určená pre Ghaního prezidentského rivala Abdulláha Abdulláha. Vznikne tiež vláda národnej jednoty. Karzaj bol od roku 2001 jediným lídrom Afganistanu.

 

Ghaního čakajú náročné úlohy v krajine zničenej vojnou a teroristickými útokmi rôznych militantných zoskupení vrátane hnutia Taliban. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies