Príroda volá o pomoc, v priebehu polstoročia sme prišli o dve tretiny zvierat

NETKY.SK • 10 September 2020, 21:00 • 2 min
Príroda volá o pomoc, v priebehu polstoročia sme prišli o dve tretiny zvierat

Populácia voľne žijúcich zvierat sa od roku 1970 znížila o viac ako 30%. Informoval o tom Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

slovakia

left justify in out

Dôvodom je odlesňovanie, rozširovanie poľnohospodárskej pôdy, nadmerný rybolov a nelegálne obchodovanie s voľne žijúcimi zvieratami.  

Populácia cicavcov, vtákov, obojživelníkov, plazov či rýb sa od 70. rokov do roku 2016 znížil v priemere o 68 percent.

 

Trend vymierania zvierat pokračuje

Počas prieskumu pritom vedci sledovali takmer 21-tisíc populácií a 4392 druhov zvierat. V správe sa ďalej konštatuje, že tento trend vôbec nespomaľuje.

 

img

 

Medzi najviac zasiahnuté druhy patria sladkovodné živočíchy, gorily v Konžskej demokratickej republike či papagáj šedý v Ghane.

 

Zvieratá prichádzajú o svoje teritórium

Rozsiahle odlesňovanie predstavuje obzvlášť závažný problém, pretože ukracuje zvieratám ich prirodzené prostredie.

 

Fran Priceová, ktorá zastrešuje oddelenie zaoberajúcim sa stavom lesov, poukázala na komerčné poľnohospodárstvo v tropických a subtropických oblastiach, kde sa vo veľkom vyrába palmový olej, pestuje sójachová hovädzí dobytok.  

 

Lesy sú prirodzeným požieračom CO2

Podľa analýzy spoločnosti Thomson Reuters Foundation v priebehu minulého roka sa tropické lesy vytrácali priam závratnou rýchlosťou.

 

img

 

Tiež uviedla, že každých 6 sekúnd sme prišli o les vo veľkosti jedného futbalového ihriska. Zároveň na celosvetovú spoločnosť apeluje, aby tieto lesy považovala za kľúčové v boji proti klimatickým zmenám. Keďže lesy sú prirodzeným pohlcovačom oxidu uhličitého.  

 

Ak zachránime zeleň, zachránime ľudstvo

Ochranári a ekológia prízvukujú, že obnova poškodenýchochrana existujúcich lesov zníži riziko záplav, spomalí globálne otepľovanie a ochráni biodiverzitu.

 

Vedci sa tiež domnievajú, že rozsiahly výrub je jedným z hlavných faktorov, ktorý šíri šíri choroby zo zvierat na ľudí.  

 

„S odlesňovaním a zvýšenou interakciou medzi voľne žijúcimi zvieratami, domácimi zvieratami a človekom sa zvyšuje šanca rozšírenia zoonotických chorôb, ako je ebola či COVID-19,“ povedala Priceová, pričom dodala, že lesy nám slúžia aj ako prirodzená hradba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies