Príliš veľa spánku škodí rovnako ako jeho nedostatok

NETKY.SK • 4 November 2018, 21:45 • 2 min
Príliš veľa spánku škodí rovnako ako jeho nedostatok

Zdravotní pracovníci tvrdia, že sa ľudstvo momentálne nachádza uprostred epidémie nespavosti. Rýchle pracovné i životné tempo nás núti plniť povinnosti na úkor spánku a nič na tom nezlepší ani občasné víkendové pospávanie.

slovakia

left justify in out

Okrem zhoršeného zdravotného stavu nepravidelný spánok môže spôsobiť aj predčasnú smrť.V týždni toho veľa nenaspíte, a tak si spánkový deficit kompenzujete cez víkend? Potom je čas to zmeniť.

 

Vedci totiž prišli na to, že nedostatok spánku je rovnako nezdravý ako jeho nadmiera. Toto tvrdenie preukázala aj najnovšia a zatiaľ najväčšia štúdia týkajúca sa spánku, ktorý vykonávali vedci z univerzity v Kanade.

 

Podľa nich je ideálny čas strávený spánkom sedem hodín, pričom z výskumu, ktorý viedli, vyplynulo, že viac ako tretina Američanov spí menej. Nedostatok spánku pritom vedie k zníženej efektivite, náladovosti a nesústredeniu a v dlhodobom horizonte zvyšuje riziko ochorenia kardiovaskulárnymi ochoreniami, pravdepodobnosť obezity aj výskyt cukrovky.

 

"Prirodzenou súčasťou starnutia je klesanie kognitívnych schopností. U ľudí, ktorí spali pravidelne len štyri hodiny, je to vidieť najviac, dokonca vykazujú rovnaké hodnoty ako tí, ktorí síce spali viac, lenže sú o desať rokov starší," tvrdí vedúci štúdie, neurológ Conor Wild, pre Daily Mail a dodáva, že to isté platí aj pre ľudí, ktorí spia naopak až príliš veľa.

 

Prespávanie má totiž za následok to, že naše telo zostane v akomsi spánkovom opare a dlhšie nám trvá, než prejdeme na bežnú pracovnú nôtu. "Ideálne je sa pohybovať okolo sedem naspaných hodín, akákoľvek väčšia odchýlka a nepravidelnosť telu škodí," dodáva Wild.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies