Prieskum ukázal, že v čase pandémie ľudia veria najviac vedcom a lekárom

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 12:05 • 2 min
Prieskum ukázal, že v čase pandémie ľudia veria najviac vedcom a lekárom

BRATISLAVA - Spomedzi osobností, ktoré sa vyjadrujú k pandémii, sú pre verejnosť najdôveryhodnejší vedci.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse pre Eset Science Award cez online panel s riadeným prístupom na vzorke 1002 respondentov. Zber údajov sa konal od 16. do 18. februára.

 

Dôvera v odborníkov rastie

Ako informovala Michaela Lukovičová zo Seesame, oproti minulému roku vzrástla skupina ľudí, ktorí vnímajú povolanie vedca ako dôležité pre spoločnosť. V súčasnosti zaradilo vedcov medzi tri najdôležitejšie povolania pre spoločnosť 22,1 percenta respondentov.

 

Oproti roku 2020 je to o tri percentuálne body viac. Mierne vzrástla aj skupina ľudí, ktorá považuje za dôležité povolanie lekára, a to z 81 percent na 83,7 percenta.

Udalosti posledného roka podľa Lukovičovej podnietili aj to, že verejnosť spoznala aj mená slovenských vedcov. „Kým minulý rok respondenti vo veľkej miere nevedeli spontánne uviesť jediného slovenského vedca, tento rok až 17 percent opýtaných spontánne uviedlo Pavla Čekana, ktorý stál za prvými PCR testami vyvinutými na Slovensku‚“ ozrejmila.

 

Poukázala, že napríklad Borisovi Klempovi z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) dôveruje 76 percent opýtaných, Čekanovi 70 percent ľudí a lekárovi Vladimírovi Krčmérymu 69 percent. Podotkla, že podľa prieskumu dôveruje najmenej ľudí politikom.

 

Kto získa ocenienie Eset Science Award?
Lukovičová poukázala aj na to, že 33 percent opýtaných v prieskume úplne alebo skôr súhlasilo s tvrdením, že úspechy slovenskej vedeckej obce sú dostatočne známe širokej verejnosti.

 

Pripomenula, že ocenenie Eset Science Award, ktorého cieľom je priblížiť úlohu vedcov v spoločnosti a predstaviť výnimočné osobnosti vedy, otvára svoju nominačnú fázu.

 

Nominácie do tretieho ročníka môžu vedecké a vzdelávacie inštitúcie posielať do 17. mája prostredníctvom stránky súťaže. Oceňujú sa tri kategórie, a to Výnimočná osobnosť slovenskej vedy, Výnimočný mladý vedec do 35 rokov a Výnimočný vysokoškolský pedagóg.

 

Aj tento rok vyberie laureátov medzinárodná komisia, ktorú bude viesť nositeľ Nobelovej ceny. Laureátmi hlavnej ceny za minulé ročníky sú Ján Tkáč a Fedor Šimkovic.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies