Prieskum: O krajské voľby nebol veľký záujem pre malý význam VÚC

NETKY.SK • 5 December 2013, 10:38 • 2 min
Prieskum: O krajské voľby nebol veľký záujem pre malý význam VÚC

BRATISLAVA - Slováci pripisujú nízku účasť v krajských voľbách malému významu vyšších územných celkov (VÚC) pre život občana.

slovakia

left justify in out

Takto to vidí 25,4 percenta opýtaných v telefonickom prieskume, ktorý pre agentúru SITA urobila agentúra Polis Slovakia na otázku "Čomu pripisujete nízku účasť vo voľbách do VÚC?" Ďalším dôvodom, ktorý označilo 25 percent respondentov, je zbytočnosť existencie VÚC. Nasleduje slabá informovanosť o ich činnosti, ktorú označilo 23,5 percenta, zlá kvalita politikov - kandidátov do funkcií vo VÚC s 19,1 percenta, neznalosti kompetencií VÚC pripisuje nízku účasť vo voľbách 14,7 percenta respondentov. Dôvodom bolo podľa 10,5 percenta opýtaných zlé fungovanie vyšších územných celkov, 10,3 percenta označilo ako dôvod neznalosť kandidátov, inú možnosť 9,2 percenta. Na otázku nevedelo odpovedať 7,4 percenta. Agentúra Polis Slovakia urobila telefonický prieskum v dňoch 24. až 28. novembra na vzorke 1 202 respondentov starších ako 18 rokov.

Agentúra Polis sa respondentov pýtala aj na to, či je víťazstvo Mariana Kotlebu v banskobystrickom VÚC prejavom narastajúceho extrémizmu v SR. Jeho víťazstvo za prejav narastajúceho extrémizmu nepovažuje 48,8 percenta opýtaných, naopak, 29,9 percenta označilo možnosť áno. Na túto otázku nevedelo odpovedať 21,3 percenta účastníkov prieskumu. 

Ďalej sa Polis Slovakia pýtala, "ktoré politické strany boli podľa Vás vo voľbách do VÚC úspešné?" Najúspešnejšou stranou v krajských voľbách bola strana Smer-SD, myslí si to 63,9 percenta opýtaných. Nasleduje SDKÚ-DS, ktorú označilo 8,5 percenta a KDH so ziskom ôsmich percent. Stranu maďarskej komunity (SMK) označilo 5,5 percenta, Ľudovú stranu - Naše Slovensko 4,3 percenta a stranu Most-Híd 2,2 percenta opýtaných. Na túto otázku nevedelo odpovedať 32,5 percenta opýtaných. Na otázku "Máte dostatok informácií o kompetenciách, ktoré majú predsedovia a poslanci VÚC?" odpovedalo nie 60,5 percenta opýtaných, naopak, 33,9 percenta odpovedalo áno. Na túto otázku nevedelo odpovedať 5,6 percenta respondentov. "Prečítam Vám niekoľko možností a vy mi povedzte, koľko VÚC by podľa Vás malo Slovensko mať?" znela ďalšia otázka pre respondentov. Viac ako polovica opýtaných, teda 51,5 percenta, uviedlo, že Slovensko by malo mať 3+1 krajov, a teda západné, stredné, východné Slovensko+Bratislava. Podľa 27,9 percenta účastníkov prieskumu by sa mal zachovať súčasný stav. Možnosť, že by krajov malo byť viac - 12, označilo 3,6 percenta, že by ich malo byť 16 uviedli dve percentá opýtaných. Inú odpoveď dalo 1,3 percenta respondentov, 13,7 percenta nevedelo odpovedať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies