Priemerný plat žien na Slovensku je o takmer štvrtinu nižší ako u mužov

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Priemerný plat žien na Slovensku je o takmer štvrtinu nižší ako u mužov

Rozdielne platové podmienky často vyplývajú z toho, že ženy sa častejšie angažujú v odvetviach s nižšími mzdami, zatiaľ čo muži dominujú vo vysoko platených pozíciách.

slovakia

left justify in out

Priemerne ženy na Slovensku zarábajú o takmer štvrtinu menej ako muži. Celkový priemerný mesačný plat, zahŕňajúci bonusy a 13. plat, dosahuje u mužov 2100 eur, kým u žien ide o takmer 1600 eur. Najvýraznejší rozdiel v platoch sa pozoruje u žien v Bratislavskom kraji, nasledovaný Košickým a Žilinským krajom. Tieto údaje vyplývajú z analýzy portálu Platy.sk, o ktorej informovala spoločnosť Alma Career Slovakia.

Analýza ukázala, že rozdiel v platoch sa zvyšuje s narastajúcim počtom pracovných rokov. Ženy s menej ako jedným rokom praxe zarábajú v priemere o 20 % menej ako muži. Avšak ak majú ženy pracovné skúsenosti šesť rokov a viac, tento rozdiel dosahuje približne 27 %, čo znamená asi 600 eur.

Rozdielnosť v platoch je často spôsobená tým, že ženy sa častejšie uplatňujú v odvetviach s nižšími mzdami, zatiaľ čo muži dominujú na pozíciách, ktoré sú lepšie platené. Muži prevládajú najmä vo vrcholovom manažmente a informačných technológiách, ktoré patria medzi štyri najlepšie platené oblasti na Slovensku.

Analýza tiež ukázala, že platy žien sú ovplyvňované faktormi ako materská a rodičovská dovolenka, ale aj nižšie sebavedomie pri vyjednávaní o vyššom platoch v zamestnaní alebo pri diskusiách o mzdovom ohodnotení na pracovných pohovoroch.

Údaje z portálu Profesia.sk odhalili, že existujú rozdiely aj v záujme žien a mužov o pracovné pozície. Ženy najčastejšie uvádzajú, že majú záujem o prácu v oblastiach ako administratíva, obchod, cestovný ruch, gastronómia alebo pomocné činnosti. Naopak, muži sa častejšie zaujímajú o pozície v oblasti dopravy, obchodu, výroby alebo manažmentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, Trend, Foto: Ilustračná (FinReport)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies