Príbuzní útočníka vo francúzskom vlaku neveria, že by motívom útoku bol terorizmus

NETKY.SK • 26 August 2015, 11:24 • 2 min
Príbuzní útočníka vo francúzskom vlaku neveria, že by motívom útoku bol terorizmus

PARÍŽ - Zdroj blízky vyšetrovaniu útoku zmareného minulý piatok na palube rýchlika triedy Thalys informoval, že jeho predpokladaný páchateľ - mladý Maročan - si pred nastúpením do vagónu v mobilnom telefóne prezeral webovú stránku s džihádistickým obsahom. Informovala o tom francúzska spravodajská televízia BFMTV.

slovakia

left justify in out

Zdroj spresnil, že čas medzi zakúpením lístka a nastúpením do vlaku Ajjúb Chazzaní strávil sledovaním videa s džihádistickými spevmi. Ajjúba Chazzaního v utorok parížska prokuratúra obvinila z pokusov o vraždu, spolčovania a nezákonnej držby zbraní, a to v spojitosti s terorizmom, a nariadila jeho vzatie do väzby. Chazzaní však naďalej popiera, že by jeho čin mal čokoľvek spoločné s terorizmom.

 

Jeho advokátka už počas víkendu uviedla, že jej mandant mal v úmysle spáchať lúpež a vydierať "bohatých cestujúcich vlaku", aby získal peniaze na jedlo. Táto verzia je najpravdepodobnejšia aj podľa Chazzaního brata Imrána, s ktorým sa spojila rozhlasová stanica RMC. Imrán Chazzaní, ktorý musel opustiť Španielsko kvôli neplatnému povoleniu na pobyt a usídlil sa znova v marockom Tetuáne, uviedol, že s bratom naposledy telefonicky hovoril pred asi 20 dňami.

 

Išlo o krátky rozhovor o bežných veciach. "Povedal mi, že sa má dobre, že je v Belgicku a pracuje na trhu. Nehovoril nič o tom, čo plánuje s tým vlakom," uviedol Imrán, podľa ktorého sa jeho brat "musel zblázniť, jeho život bol ťažký, (lebo) nemal peniaze a bolo to stále horšie a horšie". "Stále tomu nemôžem uveriť," vyhlásil. Po bratovom čine Imrána Chazzaního zatkla marocká polícia, ktorá ho previezla na výsluch do hlavného mesta Rabat, kde ho vypočúvali. Prehliadli aj jeho byt a zhabali mu mobilný telefón.

 

 

Imrán Chazzaní je presvedčený o tom, že jeho brat nemá s terorizmom nič spoločné. "Sme moslimovia, my máme ľudí v úcte," zdôraznil. Imrán v rozhovore pre RMC dodal, že celá rodina znáša bratovo zatknutie veľmi zle: "matka už celé dni nespí, musí užívať lieky, cíti sa veľmi zle...nedokáže si predstaviť, že jej dieťa prežije zvyšok života vo väzení".

 

Ajjúba Chazzaního, vyzbrojeného samopalom typu Kalašnikov s deviatimi plnými zásobníkmi, pištoľou Luger a zápalnou fľašou, zneškodnila skupina cestujúcich - traja Američania, jeden Brit a niekoľko Francúzov. Prvým štyrom francúzsky prezident Francois Hollande udelil vysoké štátne vyznamenanie Rád čestnej légie. Dvom z mladých Američanov, ktorí sú príslušníkmi zložiek amerických ozbrojených síl, udelia po ich návrate z dovolenky v Európe vysoké vojenské vyznamenania, informovala dnes agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies