Príbuzní obetí zrúteného malajzijského lietadla prežívajú obrovský žiaľ

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 18:16 • 2 min
Príbuzní obetí zrúteného malajzijského lietadla prežívajú obrovský žiaľ

KUALA LUMPUR - Nezvestné lietadlo malajzijských aerolínií sa zrútilo do odľahlej časti Indického oceánu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes neskoro večer miestneho času malajzijský premiér Nadžíb Razak, ktorý sa odvolával na novú analýzu satelitných záberov. Jeho vyhlásenie je prvým veľkým posunom v riešení dvojtýždňovej záhady, ktorá upútala pozornosť celého sveta. 
     

Príbuzní osôb, ktoré sa nachádzali na palube zmiznutého lietadla, dostali podľa agentúry Reuters od malajzijských aerolínií krátku textovú správu v tomto znení: "Musíme predpokladať bez najmenších pochybností, že sa let MH370 stratil a nikto z ľudí na palube neprežil."   
     

Miesto dopadu samotného malajzijského lietadla je stále neznáme - s najväčšou pravdepodobnosťou sa nachádza na dne oceánu - ale zostávajú silné pochybnosti, čo spôsobilo zrútenie Boeingu 777 a prečo sa zrútil. Uviedla to tlačová agentúra AP.
     

Malajzijský premiér, oblečený v čiernom obleku, oznámil správu novinárom v krátkom vyhlásení a uviedol, že jeho informácie vychádzajú z bezprecedentnej analýzy satelitných údajov.
     

Podľa Nadžíba Razaka údaje naznačujú, že Boeing 777, ktorý 8. marca štartoval v malajzijskej metropole Kuala Lumpur a mal letieť s 239 pasažiermi aj posádkou do čínskeho Pekingu, letel "na odľahlé miesto, ďaleko od akejkoľvek prípadnej pristávacej plochy". 
     

Premiér dodal: "Musím vás preto s hlbokým smútkom a ľútosťou informovať, že na základe týchto nových údajov let MH370 skončil v južnej časti Indického oceánu."
     

Keď sa príbuzní v Pekingu dozvedeli správu, začali nekontrolovateľne kričať a vzlykať a pevne sa so svojimi blízkymi objímali. Ich žiaľ prepukol naplno po niekoľkodňovom vyčkávaní na konečné slová o osude ich blízkych, ktorí cestovali v lietadle.
     

Rodinných príslušníkov v Pekingu zavolali do hotela neďaleko letiska, aby si správu vypočuli tam. Keď vychádzali z konferenčnej sály, ich žiaľ bol srdcervúci.
     

Jedna žena skolabolovala, padla na kolená a kričala: "Môj syn! Môj syn!"
     

V Kuala Lumpur povedal agentúre AP Selamat Omar, otec 29-ročného leteckého technika, ktorý bol na palube lietadla, že niektorí príbuzní sa po vypočutí správy rozplakali. "Zmierujeme sa so správou o tragédii. To je osud," povedal otec agentúre.
     

Selamat dodal, že malajzijské aerolínie rodinám ešte nepovedali, či ich odvezú do Austrálie, ktorá koordinuje pátranie po lietadle. Ďalšie podrobnosti sa očakávajú v utorok.

     

Spoločnosť Malaysia Airlines uviedla vo vyhlásení rodinám: "Naše modlitby venujeme v týchto nesmierne bolestných časoch všetkým milovaným 226 pasažierov a našich 13 priateľov a kolegov."
     

"Vieme, že niet slov, ktoré vám môžeme my či niekto iný povedať na zmiernenie vašej bolesti. Mnohonárodná pátracia operácia bude pokračovať, my sa zatiaľ snažíme zodpovedať neodbytné otázky," dodali aerolínie.
     

Zmiznutie lietadla krátko po štarte v Kuala Lumpur počas bežného letu do Pekingu mätie vyšetrovateľov, ktorí ešte nevylúčili žiadnu z možných príčin zmiznutia stroja - teda ani technickú chybu, zlyhanie elektriny, únos, sabotáž, terorizmus alebo problémy súvisiace s duševným zdravím pilotov či iných osôb na palube.
     

Predstavitelia uviedli, lietadlo automaticky vysielalo každú hodinu krátky signál britskej spoločnosti Inmarsat, dokonca aj po vypnutí ostatných komunikačných systémov v Boeingu 777. Signály však neobsahovali nijaké informácie o polohe lietadla.
     

Malajzijský premiér vyhlásil, že Inmarsat urobil ďalšie výpočty "s použitím takého druhu analýzy, aký ešte pri podobnom type vyšetrovania nebol nikdy nepoužitý ". Firma na základe toho dospela k záveru, že posledná poloha lietadla bola "uprostred Indického oceánu, západne od austrálskeho mesta Perth".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies