Líder OĽaNO Igor Matovič sa včera dostal do konfliktu pri proteste proti novele o rodných číslach

NETKY.SK • 3 Máj 2023, 14:45 • 2 min
Líder OĽaNO Igor Matovič sa včera dostal do konfliktu pri proteste proti novele o rodných číslach

BRATISLAVA - Poslanec a líder OĽaNO Igor Matovič sa včera dostal pred parlamentom do potýčky s dúhovými aktivistami. Obidve strany sa obviňujú z agresívneho správania.

slovakia

left justify in out

Igor Matovič sa včera dostal pred parlamentom do konfliktu s časťou protestujúcich, ktorí v Bratislave zorganizovali protest proti novele o rodných číslach komplikujúcich život transrodovým ľuďom.

 

Na proteste sa zúčastnilo 200 až 300 ľudí, konflikt s lídrom OĽaNO vznikol, keď Matovič robil rozhovor. Matoviča, ktorý najmä začiatkom roka dehonestujúco hovoril o LGBTI ľuďoch, dav vulgárne urážal a niektorí demonštranti ho strkali, zatiaľ čo Matovič pred nimi ustupoval a situáciu si nahrával na mobil. Ten mu dokonca na chvíľu jeden muž nakrátko vytrhol.

 

Líder OĽaNO situáciu dopodrobna opísal prostredníctvom príspevku na Facebooku. ,,Prišiel prvý človek z davu a začal na mňa poza chrbát redaktorky vyhukovať “ko…, ko…, ko…” … potom prišli ďalší a začalo vulgárne peklo, ktoré som ešte nevidel a ani nezažil. Krížom krážom ako totálni dezoláti začali na mňa súkať tie najvulgárnejšie nadávky, pľuť odzadu na sako a vyhrážať “skončil si, ja ťa zabijem!” Takto opísal situáciu politik na sociálnej sieti Facebook.

 

OĽaNO sa pred voľbami po rozpade poslaneckého klubu prezentuje ako konzervatívne hnutie. Matovič začiatkom roka napísal niekoľko statusov, v ktorých po zabití dvoch ľudí pred Teplárňou kritizoval LGBTI ľudí. „73 pohlaví? Choré. Dvanásťročné dievčatá prerábať na chlapcov? Choré.“ 

 

img

vyhrotená situácia počas protestu proti novele o rodných číslach

 

Protestujúci a sympatizanti LGBTI komunity to vidia úplne rozlične. Matovič podľa nich pokrikoval vulgarizmy a strkal im mobil provokatívne zopár centimetrov pred ich tváre. Zvolávateľka podujatia vystupujúca pod menom Roque Glass to v rozhovore pre Sme okomentovala so slovami: „Hovoril o nejakých pišulákoch a podobné sprostosti.“ Tvrdí taktiež, že sa mu snažili dohovoriť aj policajti, ktorí sa snažili vytvoriť odstup medzi Matovičom a aktivistami.

 

Niektorí v tom majú jasno: ,,Homofób a mizogýn Igor by mal byť diskvalifikovaný z volenej funkcie pre duševnú nespôsobilosť. Čisté divadlo, aby získal sympatizantov," píše sa v príspevku na sociálnej sieti Twitter. V ďalšom sa zase uvádza, že: ,,Ten chudák už nevie čo by spravil pre % vo voľbách..musí byť strašne zúfalý, keď je ochotný toto robiť alebo si to práveže užíva, až pri tom krochká."

 

 

video zachytávajúce stret Igora Matoviča a zúčastnených protestujúcich

 

Parlamentom prešla v marci prvým čítaním novela o rodných číslach, ktorá by transrodovým ľuďom znemožnila právnu tranzíciuprepis rodného čísla v dokladoch. Za posunutie zákona od poslanca Sme rodina Jozefa Lukáča hlasovalo 87 poslancov vrátane poslancov OĽaNO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies