Prezidentka vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie a ukončenie vládnej krízy

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 16:46 • 2 min
Prezidentka vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie a ukončenie vládnej krízy

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby ukončil krízu a podal demisiu.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu dodala, že pred týždňom požiadala premiéra Igora Matoviča, aby čo najskôr ukončil vládnu krízu. "Ukázalo sa, že čas situácii nepomohol. Práve naopak, vládna kríza sa ešte viac prehlbuje. Dnes som prijala už štvrtú demisiu člena vlády a ďalší dvaja svoj odchod z vlády avizujú. Koncom týždňa môže byť vláda oslabená takmer o polovicu ministrov," skonštatovala prezidentka s tým, že neodchádzajú iba ministri, ktorí sú zodpovední za stav krízy. Pripomenula, že postupne začínajú odchádzať najlepšie hodnotení ministri, na ktorých práci vláda stojí. 

 

Zuzana Čaputová dodala, že kríza sa už preniesla na pôdu parlamentu, ktorý dnes prerušil svoju pravidelnú schôdzu, pretože nedokáže zabezpečiť plynulé schvaľovanie ani len vládnych návrhov zákonov.

 

Skonštatovala, že zákonodárna a výkonodárna moc tak nie sú plne funkčné, čo je neprijateľné v krízovej situácii, akej sa Slovensko nachádza. "Tri týždne rokovaní a to pred kulisami preplnených nemocníc, vyčerpaných zdravotníkov a ľudí zápasiacich o život, zdravie a vlastnú dôstojnosť je nebezpečné a neohľaduplné" zhodnotila prezidentka. 

 

Prízvukovala, že vláda nie je "sročka", v ktorej si podieľníci dohadujú svoje ďalšie fungovanie podľa osobných záujmov. "Vláda je orgán verejnej moci, ktorý má vykonávať službu ľuďom," pripomenula Zuzana Čaputová. 

 

"Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil uzavretie dohody koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády. Postavenie a pozícia žiadneho človeka nie je a nesmie byť dôležitejšia, ako záujem krajiny a jej občanov," povedala Čaputová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona