Približne 50 diplomatov sa dnes zoznámilo s ministrom Dzurindom

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:13 • 2 min
Približne 50 diplomatov sa dnes zoznámilo s ministrom Dzurindom

Približne 50 diplomatov sa dnes zoznámilo s ministrom Dzurindom

slovakia

left justify in out

img

Približne päťdesiatka diplomatov akreditovaných na Slovensku sa dnes na Ministerstve zahraničných vecí (MZV) SR zoznámila s novým šéfom slovenskej diplomacie Mikulášom Dzurindom. Viacerí mu okrem iného tlmočili záujem svojich ministrov o stretnutie aj v rámci blížiaceho sa Valného zhromaždenia OSN. Záujem o diskusiu s Dzurindom má napríklad aj argentínsky minister zahraničných vecí.
Šéfovi MZV SR diplomati predstavili viaceré svoje postrehy týkajúce sa dominantných tém svojich krajín. "Keď sa stretneme s izraelským pánom veľvyslancom, tak ma veľmi zaujíma, či nepríjemnosti v krajine nezmaria blížiace sa plánované priame rozhovory. So srbským veľvyslancom som nemohol nezmieniť najnovší vývoj v oblasti rezolúcie, ktorá bude prerokúvaná na pôde Valného zhromaždenia OSN," konkretizoval.
Dzurindu potešil aj rozhovor s veľvyslancom Južnej Kórey. "Pán veľvyslanec mi pripomenul, ako aktívna je Južná Kórea v investíciách, aký významný podiel HDP vytvára už dnes na Slovensku. Ale hlavne ma zaujalo to, že vie o záujme ďalších kórejských firiem a že by bolo dobré Kóreu znovu navštíviť, alebo premýšľať, ako tento záujem využiť," vyhlásil minister, ktorého teší, že po investíciách ako Samsung alebo Hyundai Kia záujem o Slovensko zo strany Kórey rastie.
Austrálsky veľvyslanec Michael John Potts ocenil dlhodobo dobré vzťahy medzi Slovenskom a Austráliou. Pripomenul, že v krajine je veľká slovenská komunita. Podľa neho bilaterálne vzťahy zintenzívnila aj spolupráca oboch krajín na vojenskej misii v afganskom Uruzgane. Veľvyslanec zároveň vyjadril spokojnosť s tým, že post ministra zahraničných vecí na Slovensku zastáva práve Dzurinda. "Pán Dzurinda je úplný profesionál. Vyzná sa v zahraničnej politike rovnako ako v domácej," uviedol na Dzurindovu adresu Potts, ktorý očakáva, že slovenská diplomacia bude v dobrých rukách.
S výberom nového slovenského ministra je spokojná aj írska veľvyslankyňa Kathlyn Coll. Oceňuje, že v slovenskej vláde sú aj známe tváre, ktoré v minulosti už pôsobili v kľúčových pozíciách. Okrem ministra Dzurindu spomenula aj ministra financií Ivana Mikloša.
Španielsky ambasádor José Ángel López Jorrín očakáva, že vzťahy Slovenska so Španielskom zostanú "minimálne na tej istej veľmi dobrej úrovni, ako sú teraz". Bol by však rád, keby sa Slovensko v Španielsku viac zviditeľnilo, a to najmä v oblasti obchodných vzťahov. Pokiaľ ide o Dzurindovu osobu, veľvyslanec má vysoké očakávania.
Dnešné stretnutie ministra s diplomatmi sa začalo minútou ticha za obete pondelkovej tragédie v Devínskej Novej Vsi. Na Slovensku je v tejto súvislosti dnes štátny smútok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies