Priateľka juhokórejskej prezidentky poprela obvinenia zo sprenevery

NETKY.SK • 19 December 2016, 13:03 • 2 min
Priateľka juhokórejskej prezidentky poprela obvinenia zo sprenevery

SOUL - Čche Son-sil, dlhoročná priateľka a dôverníčka juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorá sa stala stredobodom korupčného škandálu okolo hlavy štátu, dnes v prvý deň súdneho procesu poprela obvinenia zo sprenevery.

slovakia

left justify in out

Čche (60) čelí obvineniam z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získavanie darov a obohacovanie svojich nadácií. Tieto aktivity mala kryť prezidentka Pak.

 

Na krátkom pojednávaní Čche poprela všetky voči nej vznesené obvinenia. "Musím objasniť fakty," citovala agentúra Jonhap jej slová prednesené na pôde súdu.

Ďalší dvaja spolupracovníci hlavy štátu, ktorých úrady obžalovali spoločne s Čche, sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnili. Ich právni zástupcovia uviedli, že sa počas svojej práce iba riadili prezidentkinými nariadeniami.

 

Obžaloba označila prezidentku za komplicku. Svojej kamarátke údajne umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nepodstúpila bezpečnostnú previerku.

 

Juhokórejskí zákonodarcovia odhlasovali 9. decembra takzvaný impeachment prezidentky, ktorá je obviňovaná z korupcie. Teraz je na rade ústavný súd, ktorý do 180 dní posúdi legitimitu tohto kroku a rozhodne, či dá súhlas na definitívne odvolanie prezidentky, alebo umožní jej návrat do úradu. Prezidentka čelí celkovo 13 obvineniam, v piatich prípadoch dokonca z porušenia ústavy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies