Pri Taliansku od piatku zachránili už vyše 7000 migrantov

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 19:20 • 2 min
Pri Taliansku od piatku zachránili už vyše 7000 migrantov

BRUSEL 14. apríla (SITA/AP) - Európska komisia (EK) v utorok informovala, že vo vodách Stredozemného mora pri Taliansku od piatku zachránili už viac ako 7000 migrantov, ktorí sa v nebývalých počtoch plavia do Európy, aby unikli pred konfliktami a chudobou vo svojich krajinách.

slovakia

left justify in out

V čase vystúpenia hovorkyne pre oblasť migrácie Natashe Bertaudovej sa vyše 3500 ľudí stále nachádzalo "na palubách záchranných plavidiel" smerujúcich do Talianska, v uvedenom období však podľa nej z mora vytiahli taktiež 11 mŕtvych. Komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimítris Avramópoulos v utorok pred zákonodarcami EÚ vyhlásil, že masový prílev je "nanešťastie novou normou a musíme tomu prispôsobiť naše odozvy".

 

Počas uplynulého roka sa dostalo do EÚ cez Taliansko zhruba 170-tisíc migrantov, ktorí podstúpili nebezpečnú plavbu naprieč Stredozemným morom organizovanú prevádzačmi väčšinou z pobrežia Líbye. Ďalších viac ako 3000 ľudí na mori zahynulo. Oficiálne zdroje uvádzajú, že v prvých dvoch mesiacoch roka 2015 bol počet vylodených migrantov oproti rovnakému obdobiu roka 2014 vyšší o 43 percent. Osôb, ktoré sa v roku 2014 dostali na územie EÚ nezákonným spôsobom, bolo celkovo viac ako 280-tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies