Nemci žiadajú Kanadu o výnimku kvôli plynu a hovoria o nebezpečenstve pre celú Európu

NETKY.SK • 8 Júl 2022, 09:48 • 2 min
Nemci žiadajú Kanadu o výnimku kvôli plynu a hovoria o nebezpečenstve pre celú Európu

BERLÍN - Nemecký vicekancelár Robert Habeck verejne požiadal kanadskú vládu, aby uvoľnila turbínu plynovodu Nord Stream 1, na ktorú sa vzťahujú sankcie proti Rusku a ktorá je kritická pre toky plynu do Európy.

slovakia

left justify in out

„Podľa Habecka turbínu pre plynovod Nord Stream 1 je potrebné vrátiť pred začiatkom údržbárskych prác v pondelok (11. 7.), aby sa ruský prezident Vladimir Putin nemohol vyhovárať, že potrubie zostáva aj po skončení údržby zatvorené pre chýbajúcu turbínu.
 

„Budem prvý, kto bude bojovať za ďalší silný balík sankcií Európskej únie proti Moskve, ale silné sankcie znamenajú, že to musí ublížiť a uškodiť Rusku a Putinovi viac ako našej ekonomike. Preto žiadam o pochopenie, že túto výhovorku s turbínou musíme Putinovi vziať." uviedol.

 

Prečítajte si aj: Nemecká ministerka obrany: Nemôžeme dodávaním zbraní na Ukrajinu oslabovať vlastný štát

 

obrazok

 

Vládni predstavitelia Nemecka už minulý týždeň varovali, že Rusko by mohlo nadlho uzavrieť Nord Stream 1. Moskva už v júni znížila dodávky plynu cez toto potrubie o 60 %, pričom poukázala práve na chýbajúcu turbínu, ktorú nemecká firma Siemens poslala na opravu do Kanady. Tam však uviazla v dôsledku sankcií na ruský ropný a plynárenský priemysel, ktoré oznámila vláda premiéra Justina Trudeaua. 

 

Prečítajte si aj: Bundestag schválil návrh zákona na rozširovanie obnoviteľnej energie

 

img

 

Nemecký vicekancelár Robert Habeck uviedol, že ak Kanada požiadavke nevyhovie, Nemci nebudú mať dostatok zásob plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Upozornil, že takáto situácia vážne poškodí nielen Nemecko ale i celú Európu. 

 

„Potrebujeme kapacity v Nord Stream 1, aby sme naplnili naše zásobníky. Naplnené skladovacie kapacity v Nemecku nie sú dôležité len pre nemecký trh, ale aj pre európsky trh a pre bezpečnosť dodávok v Európe," povedal a dodal, že si uvedomuje  právne problémy, ktoré vytvorili kanadské sankcie, ale navrhol riešenie.

 

Ak je to pre Kanadu právna otázka, chcem jasne povedať, že ich nežiadam, aby to doručili do Ruska, ale do Nemecka," odkázal svojim kanadským partnerom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies