Pri pýtaní mzdy je dobré si nadhodiť, pre lepšiu vyjednávaciu pozíciu

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 13:00 • 2 min
Pri pýtaní mzdy je dobré si nadhodiť, pre lepšiu vyjednávaciu pozíciu

Pri pýtaní mzdy je dobré si nadhodiť, pre lepšiu vyjednávaciu pozíciu

slovakia

left justify in out

img

Každý uchádzač o zamestnanie by mal ísť na pracovný pohovor s jasnou predstavou, akú mzdu si od potenciálneho zamestnávateľa vypýta. Ak totiž na otázku výšky výplaty zareaguje "navrhnite mi vy", prezrádza, že nemá predstavu o svojej cene na trhu práce, alebo si ňou nie je istý.
      Ako pre TASR vysvetľuje Klára Javorská zo spoločnosti Trenkwalder, pri formovaní predstavy o výške mzdy môžu uchádzačom pomôcť viaceré verejne prístupné zdroje. "Ide napríklad o výšku priemerných platov podľa sektorov, ktorú vykazuje na pravidelnej báze štatistický úrad, údaje spoločnosti Trexima i online prieskum o platoch merces.sk," vymenováva.
      Upozorňuje tiež, že niektoré spoločnosti uvádzajú výšku priemerného platu svojich zamestnancov vo výročnej správe. Dôležitým faktorom je aj prax v konkrétnom odbore. "Absolvent školy si tak nemôže vypýtať priemernú výšku mzdy bežnú v danom segmente či firme. Naopak, človek s dlhoročnou praxou by si mal pýtať vyššiu, než priemernú sumu, a to najmä vtedy, ak nie je momentálne bez práce a chce iba zmeniť zamestnanie," dodáva.
      Javorská tiež radí, aby si uchádzači pri pýtaní mzdy trochu nadhodili, a to pre lepšiu vyjednávaciu pozíciu. "Ak si na pohovore pýtate sumu, ktorú považujete za svoje minimum, jednak to na vás nemusí dlhodobo pôsobiť motivačne a jednak sa naozaj môže stať, že vám to bude stačiť tak-tak a nebudete schopní si povedzme šetriť," uzatvára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies