Pri platbách v zahraničí je výhodné používať platobnú kartu

NETKY.SK • 19 Júl 2011, 07:12 • 2 min
Pri platbách v zahraničí je výhodné používať platobnú kartu

Pri platbách v zahraničí je výhodné používať platobnú kartu

slovakia

left justify in out

img

Dovolenkári, najmä tí, ktorí smerujú do zahraničia, by mali využívať primeranú kombináciu platenia v hotovosti a platobnou kartou. Hotovosť totiž predstavuje pre každého istotu i železnú rezervu.
      Je preto dobré zameniť si pred cestou do zahraničia časť hotovosti ešte pred odchodom zo Slovenska. Svoje výhody má však aj platobná karta, ktorá predstavuje bezpečný, ale najmä pohodlný spôsob platenia. Peniaze sú prostredníctvom platobnej karty k dispozícii kedykoľvek. Vďaka tomu nie je potrebné so sebou nosiť príliš veľa peňazí a okrem toho je dokonca platba kartou v zahraničí aj výhodnejšia, než výber hotovosti z bankomatu. Mnohé banky ponúkajú klientom balíky služieb, v ktorých môžu klienti využívať často aj neobmedzený počet platieb platobnou kartou bezplatne doma aj v zahraničí.
      O výhodách platobných kariet hovorí Jarmila Darebníková z Poštovej banky:" Je výhodné v zahraničí platiť hlavne kartou, pretože výbery v hotovosti sú vždy bankami vyššie spoplatnené. Rozdiely sú v poplatkoch v tom, že pokiaľ vyberáte v krajine, kde národnou menou je euro, ten výber z bankomatu nie je až taký drahý ako výber, kde napríklad bolo spomínané Chorvátsko, kde je iná mena, tam tie poplatky sú už veľmi vysoké. Platba kartou často nie je bankami vôbec spoplatnená, pretože banky ponúkajú svojim klientom balíky služieb, kde často platba kartou nie je vôbec spoplatnená a je tam neobmedzený počet platieb. Ďalšou výhodou pri platbe kartou v zahraničí je výmenný kurz. Výmenný kurz, keď meníme hotovosť, je iný, ako výmenný kurz pokiaľ platíte platobnou kartou, často je to naozaj výhodnejšie."
      Ďalšou výhodou platobnej karty je, že pri použití v zahraničí sa prepočítava zahraničná mena kurzom devíza – predaj. Je to výhodnejšie ako zámena hotovosti na Slovensku pri kurze valuta – predaj.  A v neposlednom rade pri platbách kartou dovolenkárom neostane v peňaženke cudzia mena, ktorá sa často musí meniť späť na eurá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies