Pri leteckom útoku na hotel v Jemene zahynulo najmenej 21 civilistov

NETKY.SK • 1 November 2017, 13:26 • 2 min
Pri leteckom útoku na hotel v Jemene zahynulo najmenej 21 civilistov

SANÁ - Najmenej 21 civilistov zahynulo a ďalších deväť osôb utrpelo zranenia pri leteckom útoku na malý hotel, ktorý na severe Jemenu uskutočnila koalícia vedená Saudskou Arábiou.

slovakia

left justify in out

Najmenej 21 civilistov zahynulo a ďalších deväť osôb utrpelo zranenia pri leteckom útoku na malý hotel, ktorý na severe Jemenu uskutočnila koalícia vedená Saudskou Arábiou.

 

K útoku, pri ktorom bol zasiahnutý hotel a okolité obchody, došlo v severojemenskej provincii Sáda - bašte šiitských vzbúrencov nazývaných húsíovia.

 

Vojenská koalícia pod saudskoarabským velením podporuje jemenskú medzinárodne uznávanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího v boji proti Iránom podporovaným húsíom a exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktorý vládol v rokoch 1990-2012 a v minulosti bol dôležitým spojencom Saudskoarabov.

 

Konflikt v Jemene vypukol ešte v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná a zaznamenali veľké územné zisky. V marci 2015 donútili prezidenta Hádího ujsť do exilu v Saudskej Arábii, čo následne vyvolalo vzdušnú operáciu Rijádu na podporu jemenských vládnych síl. V poslednom čase rastie napätie aj medzi húsíjmi a Sálihovými stúpencami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies