Pri izraelských náletoch v pásme Gazy zahynulo osem členov jednej rodiny

NETKY.SK • 20 August 2014, 14:20 • 2 min
Pri izraelských náletoch v pásme Gazy zahynulo osem členov jednej rodiny

GAZA - Izraelské sily a palestínski militanti v pásme Gazy sa dnes navzájom ostreľovali po tom, čo prímerie medzi oboma stranami stroskotalo a vyjednávači nedosiahli v Káhire dohodu o dlhodobejšom prímerí.

slovakia

left justify in out

Zabitých bolo 19 Palestínčanov a 120 ďalších utrpelo zranenia, informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izrael sa prihlásil k zodpovednosti za smrť radikálneho vodcu palestínskeho hnutia Hamas Muhammada Dajfa, známeho aj pod menom Abú Chálid, ktorého zabili pri utorkovom nálete v pásme Gazy. Informovala o tom dnes izraelská televízna stanica Aruc štajim (Channel-2), ktorá sa odvolala na vládneho predstaviteľa. V ďalších správach sa však uvádzalo, že nie je jasné, či Dajf zahynul.

 

Pri leteckom útoku prišla o život Dajfova manželka a dcéra, napísal na sociálnej sieti Facebook vyjednávač Hamasu na káhirských rokovaniach Músá abú Marzúk. Hovorca palestínskeho ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy oznámil, že zahynulo aj osem členov jednej rodiny, keď bol zasiahnutý ich dom v meste Dajr al-Balah v strednej časti enklávy. O život prišli rodičia a ich deti, napísala vo svojej skoršej správe agentúra DPA. Ďalší hovorca Hamasu uviedol, že Izraelčania by sa teraz mali pripraviť na "ťažké dni, aké ešte nikdy nezažili".

 

Izrael vyhlásil, že prímerie porušili ako prvé tri rakety, vypálené z pásma Gazy v utorok len niekoľko hodín pred jeho vypršaním (23.00 h SELČ), čo však abú Marzúk poprel. "Z Gazy neboli takéto rakety vystrelené, bola to len zámienka Izraela, aby mohol cieliť na veľmi dôležitého predstaviteľa Hamasu," dodal.

 

Ozbrojené krídlo Hamasu, Brigády Izaddína Kasáma, sa však prihlásilo k zodpovednosti za neskoršie intenzívne ostreľovanie južnej a strednej oblasti Izraela, pri ktorom nikto v židovskom štáte neutrpel zranenia.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun "čo najdôraznejšie" odsúdil porušenie prímeria a vyzval zúčastnené strany, aby dospeli k "trvalému prímeriu, ktoré zároveň rieši pod povrchom skryté problémy sužujúce Gazu".

 

Hlavný palestínsky vyjednávač v Káhire Azzám Ahmad oznámil, že Izrael nereagoval na najnovšie palestínske návrhy na dohodu.   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies