Pri hľadaní práce dôležitú úlohu má životopis

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 17:58 • 2 min
Pri hľadaní práce dôležitú úlohu má životopis

BRATISLAVA - Na trhu práce je aktuálne mnoho čerstvých absolventov vysokých i stredných škôl. Personalisti dostávajú doslova stovky životopisov na jedno voľné miesto. Preto o budúcej kariére rozhoduje každý detail v životopise.

slovakia

left justify in out

Veľmi ťažko sa dá ovplyvniť poradie, v ktorom sa životopis vyskytne v emailovej schránke personalistu. Dobrým spôsobom, ako sa odlíšiť od všetkých ostatných životopisov, je pred alebo po odoslaní životopisu telefonicky kontaktovať priamo spoločnosť alebo personalistu. Kandidát tak prejaví väčší záujem o prácu a zviditeľní sa,“ odporúča Lenka Beňačková, konzultant produktivity a zamestnanosti zo štatisticko-výskumnej spoločnosti TREXIMA Bratislava. Podľa nej sa mnohokrát personalista nedostane ani k prvému riadku, pokiaľ ho na životopise niečo odradí. Treba myslieť na to, že font, veľkosť písma a riadkovanie sú tiež faktory, ktoré prispejú k prehľadnosti a prezentácii pred zamestnávateľom.

Životopis by mal obsahovať údaje, ktoré sú potrebné alebo zaujímavé na výkon požadovaného zamestnania. Ak má kandidát veľa pracovných skúseností, je vhodné vyzdvihnúť tie, ktoré súvisia s danou ponukou. V každom prípade nie je nutné spomenúť všetky predchádzajúce skúsenosti od brigády na festivale, pokladníka v supermarkete až po finančného poradcu.

„Dvojstranový prehľadný a stručný životopis zapôsobí lepšie ako celovečerné čítanie,“ zdôrazňuje Beňačková. S fotkami veľmi opatrne. Pokiaľ v požiadavkách pracovnej ponuky nie je uvedené, že je potrebná fotografia, lepšou voľbou je fotografiu do životopisu nepridávať. Personalista si síce životopis s fotografiou všimne okamžite, avšak fotografia nemusí zapôsobiť pozitívne. Veľmi nešťastnými a smiešnymi zároveň sú fotografie z oslavy, svadby alebo dovolenky, tvrdí Beňačková. Nevhodný názov priloženého súboru môže tiež ovplyvniť, či mail skončí v odpadkovom koši emailovej schránky príjemcu.

Záujemca o prácu nič nepokazí jednoznačným názvom súboru ako napríklad „životopis“ alebo svoje celé meno. Je lepšie vyhnúť sa prezývkam alebo názvom ako CV-Moje-verzia21nova“. "Okrem toho, prevažná väčšina ľudí posiela životopis v klasickom formáte WORD s nejednotným riadkovaním a odsekmi, pričom je rovnako jednoduché, pôsobivejšie a hlavne istejšie poslať životopis vo formáte PDF," uzatvára Beňačková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies