Pri budove Európskeho parlamentu zadržali Slováka so zbraňou a motorovou pílou

NETKY.SK • 2 Február 2015, 19:17 • 2 min
Pri budove Európskeho parlamentu zadržali Slováka so zbraňou a motorovou pílou

BRUSEL - Belgická polícia oznámila, že zadržala podozrivého muža, kvôli ktorému boli dnes na niekoľko hodín evakuované tri budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli. Podľa agentúry DPA ide o muža slovenskej národnosti narodeného v roku 1982.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálneho stanoviska vyšetrovateľpv krátko pred 07:30 h ráno v zóne patriacej pod správu mestskej polície Hlavného mesta Brusel - Ixelles bol spozorovaný  muž oblečený v odeve vojenskej kamufláže. Mal podozrivé správanie a pohyboval sa v okolí Európskeho parlamentu. Povedal, že sa chce stretnúť s predsedom EP. Kvôli stupňu zvýšenej ochrany bola táto osoba zatknutá a doručená na výsluch. Pri kontaktovaní sa podozrivá osoba nesprávala agresívne.

 

Hovorkyňa EP Marjory van den Broeková pre médiá uviedla, že polícia pred obedom evakuovala časť budovy, kde sa nachádzajú administratívne úrady a tiež návštevnícke centrum Parlamentárium, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti inštitúcie. Chod hlavnej časti budovy zákonodarného zboru EÚ, kde majú kancelárie europoslanci, nebol ovplyvnený bombovým poplachom.

 

 

U zadržaného muža sa našli kľúče od jeho auta, ktoré zaparkoval na ulici Montoyer. Motivácia tohto človeka nebola jasná. Padlo rozhodnutie, aby sa predišlo možným rizikám, že bude zriadený bezpečnostný perimeter dovtedy kým odmínovacia služba armády neskončí svoju akciu. 
      

 

Podľa vyšetrovateľov zadržaný muž príslušníkom polície povedal, že mal v úmysle stretnúť sa s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. 

 

 

 

Viaceré budovy Európskeho parlamentu boli evakuované a dopravná prevádzka bola odklonená. Len čo sa zistilo, že auto neobsahuje výbušniny, okolo poludnia, evakuovaný personál sa mohol vrátiť na svoje pracoviská a doprava pokračovala podľa normálneho rozvrhu.
      

Objavené vozidlo bolo detailne preskúmané. Pri jeho prehliadke bola objavená zbraň a motorová píla.
      

Van Wymerschová spresnila, že zadržaný muž bol vypočúvaný, ale nechcel vysvetliť polícii svoje konanie. Ide o muža s iniciálkami W.R., narodeného v roku 1982, slovenskej národnosti. Slovák bol odovzdaný na súd, pričom bruselský štátny zástupca požiadal súd o zatknutie zadržaného muža z dôvodu hrozby útoku a nepovoleného držania strelnej zbrane.
      

Rozhodnutie sudcu bude oznámení v utorok. Ďalšie detaily ohľadom tohto prípadu bruselská prokuratúra odmietla zverejniť.

     


      

Prokurátor požiadal o jeho zatknutie na základe obvinenia z hrozby útoku a za nelegálne držanie zbrane. Rozhodnutie by malo byť prijaté v utorok.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies