Prezídium dozornej rady Volkswagenu rokuje o emisnom škandále

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:03 • 2 min
Prezídium dozornej rady Volkswagenu rokuje o emisnom škandále

WOLFSBURG - Prezídium dozornej rady Volkswagenu sa dnes ráno zišlo vo Wolfsburgu a rokuje o dôsledkoch škandálu týkajúceho manipulácie s emisiami v miliónoch vozidlách koncernu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Vedenie dozornej rady sa stretlo na neznámom mieste vo Wolfsburgu, uviedli pre Reuters dve osoby oboznámené so záležitosťou. Prezídiu sa bude zodpovedať šéf koncernu Martin Winterkorn, ktorý bude musieť objasniť, ako prišlo k podvodu s emisiami v USA. Škandál bude automobilku stáť miliardy, poškodil jej meno a podľa niektorých má negatívny vplyv na imidž celého nemeckého priemyslu. Zatiaľ nie je jasné, či za to nesie zodpovednosť Winterkorn osobne.

 

V USA hrozí koncernu pokuta vo výške až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur). Volkswagen tu od roku 2008 predal takmer 500.000 áut s dieselovým motorom vybavených špeciálnym softvérom, ktorý pri emisných testoch znížil emisie pod požadované limity. V normálnej prevádzke však vypol systémy kontrolujúce emisie. V celosvetovom meradle sa škandál týka až 11 miliónov vozidiel koncernu.

 

Na dnešnom rokovaní prezídia dozornej rady, ktorého hlavnou témou majú byť personálne dôsledky škandálu, a teda aj budúcnosť šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna, sa zúčastňujú aktuálny predseda dozornej rady Berthold Huber, šéf podnikovej rady Bernd Osterloh a jeho zástupca Stephan Wolf, Wolfgang Porsche ako zástupca najväčšieho akcionára Porsche SE a premiér Dolného Saska Stephan Weil.

 

Winterkorn sa v súvislosti so škandálom dostal pod veľký tlak. Na piatok (25. 9.) bolo naplánované predčasné predĺženie jeho kontraktu, čo je aktuálne neisté. Winterkorn sa v utorok (22. 9.) za manipuláciu s emisiami ospravedlnil a oznámil, že vydá rozsiahle vyhlásenie. Zároveň dal najavo, že nehodlá odísť zo svojho postu.

 

Akcia VW dnes ráno na burze vo Frankfurte nad Mohanom najprv pokračovala v poklese. Preferenčné akcie koncernu sa však neskôr v priebehu obchodovania dostali do mierneho plusu. Počas pondelka a utorka stratili takmer tretinu svojej hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies