V Česku spadla lanovka! Zomrel jeden muž

NETKY.SK • 31 Október 2021, 15:21 • 2 min
V Česku spadla lanovka! Zomrel jeden muž

LIBEREC - Na hore Ještěd, ležiacej na severe ČR, v nedeľu spadla kabína lanovky. Pri nešťastí zahynul sprievodca, ktorý bol v tom čase v kabíne sám.

slovakia

left justify in out

Nešťastie sa stalo v dolnej časti dráhy. Kabína spadla na úrovni prvej podpery zhruba v polovici tamojšej zjazdovky. Hasiči pomocou výškovej techniky evakuovali približne 15 ľudí, ktorí boli v druhej kabíne a utrpeli šok. Táto kabína stále visí na nosnom lane. "Spadla jedna kabína, ktorá išla smerom dole. V kabíne sme mali jednu osobu, ktorá, bohužiaľ, na mieste podľahla, lekár konštatoval smrť. Našťastie druhá kabína zostala v štandardnej polohe, z ktorej bolo evakuovaných asi 15 ľudí," cituje ČT24 hovorcu krajskej záchrannej služby Michaela Georgieva.

 

 

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Lanovka mala byť od pondelka zatvorená na 12 dní pre plánovanú údržbu. Kabínová lanovka na Ještěd premáva od roku 1933, v rokoch 1971 – 1975 prešla úplnou rekonštrukciou. V súčasnosti je to jediná lanovka vo vlastníctve Českých dráh, uvádza ČT24.

 

Prečítajte si tiež: Zvrátené? Nepochopené? Matka kojí svojich školopovinných synov! Čo si o tom myslíte?

 

Na možnosť pádu lanovky sa zložky integrovaného záchranného systému pravidelne pripravujú, v jej viac ako 80-ročnej histórii však nebol takýto zásah nutný.

Pred dvomi rokmi prešlo rekonštrukciou elektrické zariadenie, oprava bola spojená s výmenou pohonu a zabezpečovacieho zariadenia. Vlani bola lanovka pre koronavírusové opatrenia viac ako 100 dní mimo prevádzky, dôvodom prerušenia prevádzky boli aj technické problémy. Pre technické problémy stála lanovka aj tento rok v septembri, píšu Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies