Prezidentské voľby vo Východnom Timore budú zrejme pokračovať druhým kolom

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 16:32 • 2 min
Prezidentské voľby vo Východnom Timore budú zrejme pokračovať druhým kolom

JAKARTA - Vo Východnom Timore sa dnes konali prezidentské voľby, prvé od roku 2012, keď tu OSN ukončila svoju mierovú misiu. Podľa predbežných odhadov však žiadny z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na to, aby mohol byť zvolený už v prvom kole.

slovakia

left justify in out

O prezidentskú funkciu, ktorá má v tomto mladom oceánskom štáte zväčša formálny charakter, sa uchádza osem kandidátov. Všeobecne sa očakáva víťazstvo lídra Revolučného frontu za nezávislý Východný Timor (FRETILIN) a bývalého predsedu východotimorského parlamentu Francisca Guterresa.

 

V ďalšom kole by ho mal podporiť Xanana Gusmao, hrdina boja o nezávislosť krajiny od Indonézie. Gusmao bol v rokoch 2002-2007 zároveň prvým prezidentom a v rokoch 2007-2015 štvrtým premiérom nezávislého Východného Timoru. Vyhlásenie konečných výsledkov volieb sa očakáva v stredu.

 

V druhom kole by sa mal stretnúť Guterres s ministrom školstva a sociálnych vecí Antoniom da Conceicaom. Ak žiadny z kandidátov teraz nezíska viac než 50 percent hlasov, voliči o novom prezidentovi rozhodnú 20. apríla. Analytici tvrdia, že výsledky volieb posilnia stabilitu tejto krajiny s 1,2 milióna obyvateľov.

 

Východný Timor, bývalá portugalská kolónia, sa stal nezávislým v roku 2002 po rokoch násilných konfliktov s indonézskou armádou. OSN tu zotrvala do roku 2005, v roku 2006 bola mierová misia obnovená.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies