Prezidentské voľby na Maldivách bola bez incidentov

NETKY.SK • 16 November 2013, 15:34 • 2 min
Prezidentské voľby na Maldivách bola bez incidentov

MALÉ - Ktokoľvek sa stane novým prezidentom Maldív, bude musieť riešiť nárast islamistickej ideológie, porušovanie ľudských práv i malú dôveru investorov.

slovakia

left justify in out

"Odložené, druhé kolo prezidentských volieb na Maldivách sa dnes skončilo bez väčších incidentov, s výnimkou zopár sťažností na uplácanie voličov," informoval hovorca úradu volebného komisára. Odhadovaná účasť dosiahla vyše 75 percent, informovala agentúra DPA.

Občania ostrovnej krajiny v Indickom oceáne dúfajú, že dnešné voľby ukončia prechodné obdobie, ktoré sa začalo prvým hlasovaním 7. septembra. Výsledky hlasovania neskôr Najvyšší súd anuloval. Minulý mesiac sa mali konať nové voľby, napokon však boli zrušené. V treťom pokuse o voľbu prezidenta nezískal ani jeden kandidát potrebnú väčšinu, čo viedlo k dnešnému hlasovaniu.

V ňom sa stretli favorizovaný bývalý prezident a obhajca ľudských práv, vodca Maldivskej demokratickej strany (MDP) Muhammad Našíd, ktorý v prvom kole dostal 47 percent hlasov. A nevlastný brat bývalého autokratického vládcu krajiny Abdalla Jamína z Pokrokovej strany Maldív (PPM), ktorému dalo svoje hlasy 30 percent voličov.

Hovorca volebného komisára povedal, že zatknutých bolo najmenej 25 ľudí, ktorí prezradili, pre koho hlasovali. Sú podozriví, že si za svoje hlasovanie nechali zaplatiť.

Terajší prezident Muhammad Wahíd Hasan povedal, že sa vzdá funkcie ihneď, ako bude zvolená nová hlava štátu.

Hlasovanie sa skončilo o 16.00 hodine miestneho času, výsledky by mali byť známe neskoro v noci alebo v nedeľu.

Ktokoľvek sa stane novým prezidentom Maldív, bude musieť riešiť nárast islamistickej ideológie, porušovanie ľudských práv i malú dôveru investorov. Politická kríza pritom zasiahla cestovný ruch, kľúčový zdroj príjmov krajiny. Maldivy, ktoré majú 328.000 obyvateľov a ležia na takmer 2000 ostrovoch, z nich 192 obývaných, majú tiež vzhľadom na oneskorené platby nedostatok paliva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies