Prezidentovi Guatemaly Jimmymu Moralesovi hrozí odobratie imunity

NETKY.SK • 5 September 2017, 06:37 • 2 min
Prezidentovi Guatemaly Jimmymu Moralesovi hrozí odobratie imunity

GUATEMALA - Pre podozrenie z nezákonného financovania kampane pred voľbou hlavy štátu v roku 2015 hrozí guatemalskému prezidentovi Jimmymu Moralesovi odobratie imunity.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd Guatemaly dal totiž v pondelok zelenú spusteniu tohto procesu, avšak posledné slovo bude mať parlament stredoamerickej krajiny.

 

Aby mohol byť Morales zbavený imunity, musí tento krok podporiť dvojtretinová väčšina poslancov. Následne by mohol byť formálne vyšetrovaný a obvinený.

 

Najvyšší súd koncom augusta na mimoriadnom zasadnutí pozastavil rozhodnutie Moralesa o vypovedaní popredného protikorupčného vyšetrovateľa OSN Ivána Velásqueza z krajiny. Morales len krátko predtým vyhlásil Velásqueza, ktorý začal voči nemu viesť vyšetrovanie za neobjasnený pôvod 600-tisíc dolárov použitých v kampani, za "nežiaducu osobu".

 

Kolumbijský advokát Velásquez stojí na čele Medzinárodnej komisie proti beztrestnosti v Guatemale (CICIG), ktorej vytvorenie schválila OSN v decembri 2006 s cieľom odhaľovať korupciu a inú trestnú činnosť v tejto stredoamerickej krajine.

 

Guatemalské ministerstvo zahraničných vecí napriek napätému vzťahu medzi vládou a komisiou CICIG v pondelok oznámilo, že jej mandát bol predĺžený do septembra 2019.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies